Πως να προστατεύσω το σπίτι μου πριν φύγω για διακοπές

11/08/2017Πως να προστατεύσω το σπίτι μου πριν φύγω για διακοπές

Ήρθε η ώρα της χαλάρωσης και της ξεκούρασης, η ώρα των διακοπών. Οι πόλεις αδειάζουν για να γεμίσουν οι παραλίες και οι τουριστικοί προορισμοί. Μετά από την κούραση και την πίεση ολόκληρου του έτους, οι περισσότεροι φεύγουν... τρέχοντας καθώς θέλουν να εκμεταλλευτούν κάθε δευτερόλεπτο ξεγνοιασιάς. Όμως, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο καλό θα ήταν να μεριμνήσουμε για την προστασία των περιουσιακών μας στοιχείων που αφήνουμε πίσω.

Τα περιουσιακά μας στοιχεία, όπως το σπίτι, τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτό, το αυτοκίνητο, η επιχείρησή μας και οτιδήποτε άλλο έχουμε αποκτήσει με τους κόπους μιας ζωής βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένα σε κινδύνους, πόσω μάλλον όταν φεύγουμε για πολλές ημέρες. Εκτός από τους αντικειμενικούς κινδύνους υπάρχει, βέβαια, και η σχετική ανασφάλεια που μας πιάνει όταν βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση από την οικία μας.

Και επειδή δεν υπάρχει λόγος ούτε να μην εγκαταλείπουμε ποτέ την εστία μας, ούτε να μας καταβάλλει η ανασφάλεια, μπορούμε να απευθυνθούμε στους ειδικούς και να ασφαλίσουμε το σπίτι και τα υπάρχοντά μας. Ειδικά για το σπίτι και τα αντικείμενα που φυλάσσονται μέσα σε αυτό, τα ασφαλιστικά προγράμματα που διατίθενται στην αγορά καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα κινδύνων. Για παράδειγμα, η επιλογή ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης της κατοικίας μας μπορεί να μας διασφαλίσει και για την οικονομική ζημιά των αντικειμένων που κλάπηκαν - πέρα από τις υλικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε κτίριο και περιεχόμενο.

Όμως, οι Έλληνες δείχνουν να μην γνωρίζουν ποιο είναι το κόστος της ασφάλισης. Σημειώνεται, λοιπόν, ότι μια απλή ασφάλεια κατοικίας για ένα σπίτι 90 τ.μ. αξίας 100 χιλ. ευρώ κοστίζει περίπου 50 ευρώ το χρόνο! Ένα πληρέστερο συμβόλαιο κοστίζει 80-100 ευρώ το χρόνο.

Τα ίδια, βέβαια, ισχύουν και για την εξοχική κατοικία, την οποία επισκεπτόμαστε πολύ λιγότερο από την κύρια και βρίσκεται εκτεθειμένη όχι μόνο στον κίνδυνο διάρρηξης και κλοπής αλλά και σε διάφορες φυσικές καταστροφές. Η σωστή και αποτελεσματική ασφάλιση μας διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις δυσμενών συμβάντων και να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Εκτός από το σπίτι, είναι πολύ πιθανό να έχετε επιλέξει να αφήσετε και το αυτοκίνητο σας πίσω. Για όλους εσάς, υπάρχει η δυνατότητα να τα ασφαλίσετε έναντι ολικής κλοπής, μερικής κλοπής, ζημιών κατά την κλοπή και κλοπής εξαρτημάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τροχαίας μόνο το 2016 σημειώθηκαν 26.180 κλοπές τροχοφόρων, από τις οποίες πάνω από 20.000 αφορούσαν σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Ζητήστε από τον προσωπικό σας ασφαλιστή να σας ενημερώσει για τις καλύψεις που αφορούν την προστασία της οικίας, του αυτοκινήτου και της επιχείρησής σας από τον κίνδυνο κλοπής ή ληστείας. Επωφεληθείτε, επίσης, από τις συνολικές καλύψεις που προσφέρουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπως πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμός και ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, για να έχετε... το κεφάλι σας ήσυχο σε κάθε ενδεχόμενο.