04/03/2021Η μοτοσυκλέτα είναι λίγο πολύ συνυφασμένη με την ελευθερία, την ταχύτητα, ίσως με τις νεότερες ηλικίες και μια γλυκιά ανεμελιά. Αποτελεί, όμως, καθημερινό, γρήγορο μέσο μετακίνησης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εργαλείο δουλειάς για το «παιδί που έχει φύγει» με την παραγγελία μας, αλλά και λόγο περηφάνιας για τον ιδιοκτήτη της, ακόμα και αν είναι ένα «στρογγυλοφάναρο» παπί ή μια 1200άρα on-off.
Για να ευχαριστηθούμε τη μετακίνησή μας με τη μοτοσυκλέτα, εκτός από το να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ασφάλισης MotoPack από την ΜΙΝΕΤΤΑ, κύριος παράγοντας είναι να γίνεται με ασφάλεια, καθώς είμαστε ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στα άλλα οχήματα, αλλά και στις οδικές και καιρικές συνθήκες.
Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες συμβουλές:
1. Φοράμε κράνος. Η αρχή των πάντων. Και όχι οποιοδήποτε, αλλά ένα κράνος με τις βασικές προδιαγραφές και στο σωστό μέγεθος. Το κράνος, εκτός από μια πιθανή πτώση, προστατεύει ακόμα και από μικρά αντικείμενα, έντομα, ακόμα και από τα δάκρυα που προκαλεί ο αντίθετος αέρας, βοηθώντας μας να μην χάσουμε τον έλεγχο της μηχανής.
2. Το επόμενο βήμα είναι ένα χειμερινό ή καλοκαιρινό μπουφάν μηχανής. Τα μπουφάν αυτά προστατεύουν επαρκώς από το κρύο και με τα προστατευτικά που έχουν στους ώμους, τους αγκώνες και τη σπονδυλική στήλη θα βγάλουν τα λεφτά τους σε πιθανή πτώση. Σίγουρα θα ζεσταθείτε λίγο παραπάνω το καλοκαίρι, ακόμα και με το καλοκαιρινό μπουφάν, αλλά τουλάχιστον δεν θα καείτε από τον ήλιο.
3. Στα σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης τα πόδια και ειδικά η ποδοκνημική υπολογίζονται ως βασικά σημεία του σώματος που πρέπει να προστατευτούν. Αν δεν έχετε μπότες μηχανής καθημερινής χρήσης ή μποτάκια, θα ήταν καλό να μην φοράτε σανδάλια και σαγιονάρες.
4. Παρέα σε όλα αυτά πάνε τα γάντια. Ακόμα και σε μια ανώδυνη πτώση, σε στάση ή σε κάποιο μικρό γλίστρημα, οι παλάμες πάνε προς το έδαφος και η τριβή δεν αστειεύεται.
5. Πάμε στη μηχανή. Λάστιχα, λάστιχα, λάστιχα! Το μόνο σημείο επαφής της μοτοσυκλέτας με το έδαφος. Απόλυτα αναγκαίο να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται, αλλιώς πρέπει να προσέχουμε να έχουν τη σωστή πίεση. Ένα λάστιχο με λάθος πίεση, δεν στρίβει, καίει βενζίνη και δεν «ακούει» το φρένο.
6. Περιοδικά πρέπει να ελέγχουμε τα αμορτισέρ και τα τακάκια των φρένων. Αυτά τα δύο ουσιαστικά συνεργάζονται για να σταματήσουν τη μοτοσυκλέτα. Ένα ξερό αμορτισέρ θα σας δυσκολέψει να φρενάρετε. Σε ότι αφορά στα φρένα, έχετε το νου σας και στα υγρά φρένων. Αν είναι πολυκαιρισμένα, δεν κάνουν τη δουλειά τους.
7. Οι άλλοι οδηγοί! Μια από τις καλύτερες προτάσεις που έχω ακούσει είναι η εξής: Όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτου θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει μοτοσυκλέτα και ποδήλατο και το ανάποδο. Αυτό θα βοηθούσε στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου που βλέπει ο καθένας το δρόμο. Κοινώς, η οδηγική συμπεριφορά θα πρέπει να είναι πιο αμυντική και με γνώμονα ότι οι άλλοι οδηγοί «δεν» μας βλέπουν.
Η μηχανή μπορεί να είναι απολαυστική. Κερδίζεις χρόνο στις διαδρομές και στο παρκάρισμα, καίει λιγότερη βενζίνη και ειδικά στο ταξίδι σου χαρίζει μια ωραία αίσθηση ταξιδιού και ελευθερίας. Έχει, φυσικά, τα μειονεκτήματά της. Ας είναι η εμπειρία της ασφαλής, ακολουθώντας ορθές πρακτικές.