01/04/2021Η πρωταπριλιά συνοδεύεται από πολλούς θρύλους, αλλά και ιστορικές αναφορές σχετικά με την προέλευσή της.
Οι κάτοικοι σε πολλές χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, έχουν ως έθιμο την πρώτη μέρα του Απρίλη να προσπαθούν να ξεγελάσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Αθώες φάρσες ή ψευδείς αναφορές που δεν έχoυν σκοπό να βλάψουν κανένα, δίνουν στην 1η Απριλίου έναν πιο ευχάριστο τόνο.
Κάποιες αναφορές για την παράδοση αυτή πάνε πίσω στους Κέλτες και στη συσχέτιση της πρωταπριλιάς με την έναρξη της περιόδου ψαρέματος. Ειδικά για τη Γαλλία, υπάρχουν στοιχεία ήδη από τις αρχές του 16ου ότι υπήρχε η παράδοση του “poisson d’ Avril” , του «ψαριού του Απρίλη», που σήμαινε αυτόν που την πατάει, που δεν καταλαβαίνει τη φάρσα ή το ψέμα.
Φαίνεται πως η γιορτή της πρωτοχρονιάς που εορταζόταν τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου ή την 1η Απριλίου και μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου το 1564, ενίσχυσε την παράδοση, καθώς όσοι επέμεναν να γιορτάζουν την 1η Απρίλη δέχονταν τα πειράγματα των υπολοίπων.
Αναμφίβολα, ο Απρίλης είναι ο πρώτος ανοιξιάτικος μήνας, με τον καιρό να αλλάζει δραματικά, καθώς η φύση «ανοίγει» μετά τον Μάρτιο που πολλές φορές έχει κρύα και βροχές. Στη λαογραφία, θα συναντήσουμε πολλές φορές, την ανάγκη του ανθρώπου να αισθανθεί ασφάλεια, να νιώσει τη ζέστη του καλού καιρού και να δει τη σοδειά του ή τα ζώα του να πηγαίνουν καλά.
Στην ανάγκη μας αυτή, προσπαθούμε να ξεγελάσουμε ότι αντιλαμβάνόμαστε ως «κακό» και ως «ατυχία». Ουσιαστικά, ένα μικρό αθώο ψέμα που αποκαλύπτεται μετά από λίγη ώρα, λειτουργεί λυτρωτικά για όλη την κοινότητα, την παρέα, τους συγγενείς.
Ας μην ξεχναμε ότι αυτές οι συνήθειες ξεκίνησαν σε χρόνια που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πολλά από τα φυσικά φαινόμενα.
Θα καταγράψουμε και μερικές εμβληματικές φάρσες ή ψεύτικες ειδήσεις που έχουν περάσει στην ιστορία. Η «είδηση» για την τελετή του «μπάνιου των λεόντων» στην Αγγλία του 1968 οδήγησε πολύ κόσμο να μεταβεί στο σημείο που θα λάβαινε χώρα η τελετή, η οποία φυσικά δεν έγινε ποτέ. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το BBC είχε παρουσιάσει στο ανυποψίαστο κοινό το «Spaghetti tree» που έδινε σοδειές μακαρονιών στην Ελβετία.
Αρκετά χρόνια μετά, η Γαλλική αστυνομία είχε παρουσιάσει την πρώτη γάτα-αστυνομικό που χωράει εκεί που δεν πάνε οι αστυνομικοί σκύλοι, ενώ η ποδοσφαρική ομάδα της Σκωτίας Rangers είχε παρουσιάσει ως μεταγραφή ένα παιδί-θαύμα 17 χρόνων από την Ελλάδα, το οποίο φυσικά δεν υπήρχε. Η ζημιά είχε γίνει, καθώς η είδηση αναμεταδόθηκε ακόμα και από το Reuters.
Πριν λίγα χρόνια, σε ελληνική ενημερωτική εκπομπή είχε γίνει «γνωστό» ότι η Μεγάλη Βρετανία επιστρέφει με έκτακτη απόφαση τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ μια αθλητική εφημερίδα ανακοίνωσε την επιστροφή του μεγάλου Νίκου Γκάλη στην ενεργό δράση.
Υπάρχουν όμως και ειδήσεις που ήταν πραγματικές, αλλά συνέπεσαν με την 1η Απριλίου και ο κόσμος δυσκολεύτηκε να τις πιστέψει. Μια από αυτές ήταν η ανακοίνωση λειτουργίας του γνωστού σε όλους Gmail από την Google το 2004, ενώ το 2007 η ανακοίνωση της συνεργασίας της Sega και της Nintendo για ένα βιντεοπαιχνίδι δεν έπεισε κανέναν, ενώ πραγματικά συνέβη.
Καλό μήνα να έχουμε!