Με ένα βιβλίο για παρέα

16/04/2021Με ένα βιβλίο για παρέα
Η αγάπη για τα βιβλία δεν τελειώνει ποτέ. Βρίσκονται πάντα εκεί να μας ξεκουράσουν, να μας διαφωτίσουν, να μας προβληματίσουν. 
Το καλό με τα βιβλία είναι ότι ακόμα και παλαιότερες εκδόσεις δεν χάνουν τη φρεσκάδα τους και μπορούν να μας ταξιδέψουν ανάμεσα στις σελίδες τους. Ας δούμε μερικές διαφορετικές μεταξύ τους προτάσεις από βιβλία που κυκλοφορούν, αλλά έχουν κάτι το ξεχωριστό!

1. Το Μεγάλο Σιδηροδρομικό Παζάρι / Paul Theroux / Εκδόσεις Κέδρος
Αν αγαπάτε τα ταξίδια και μάλιστα τα ταξίδια με τρένο, θα το λατρέψετε! Ο πολυγραφότατος συγγραφέας Paul Theroux  τη δεκαετία του 70 ταξίδεψε από το σταθμό Βικτόρια του Λονδίνου με προορισμό την Ασία. Για τέσσερις μήνες άλλαζε τρένα, με όλα τα ευτράπελα που μπορεί να τύχουν σε ένα τέτοιο ταξίδι. Τοπικά τρένα, υπερταχείες, ο υπερσιβηρικός! Μια γοητευτική αναζήτηση που πέρασε από το Ιράν, την  Ινδία, την Ταϊλάνδη, ακόμα και μέσα από εμπόλεμες ζώνες, για να καταλήξει στην Ιαπωνία και τη Ρωσία. 

2. Το Ηπειρώτικο Μοιρολόι / Christopher King  / Εκδόσεις Δώμα
Ο μουσικός παραγωγός και λάτρης του βινυλίου Christopher King σε ένα από τα ταξίδια του θα πέσει τυχαία σε ένα διαλυμένο δίσκο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Θα ερωτευτεί τον πονεμένο ήχο του βιολιού του μουσικού Αλέξη Ζούμπα και θα ξεκινήσει μια αναζήτηση ζωής γύρω από την ηπειρώτικη μουσική, τους μετανάστες Έλληνες και τις ιστορίες, τόσο της ζωής τους, όσο και του τόπου τους. 

3. Θεσσαλονίκη, Πόλη των Φαντασμάτων / Mark Mazower /  Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Ο έγκριτος ιστορικός Μark Μazower ανασυνθέτει την ιστορία της Θεσσαλονίκης από το 1430 και μετά. Μια πραγματική βουτιά στις άγνωστες πτυχές μιας μοναδικής πόλης που φιλοξένησε διαφορετικούς λαούς και θρησκείες. Μιας πόλης που γνώρισε καταστροφές και θριάμβους, ενώ αποτέλεσε μήλον της έριδος για πολλούς χάρη στη στρατηγική της θέση. Η δουλειά του Mazower αντικατοπτρίζεται στον πλούτο του βιβλίου και στις ενδιαφέρουσες διηγήσεις που καταφέρνουν να είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά και πλούσιες αφηγηματικά. 

4. Γυναίκες της Επιστήμης / Rachel Ignotofsky / Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Ένα πάρα πολύ ευχάριστο, όσο και διδακτικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους με όμορφη εικονογράφηση. Η συγγραφέας ξεχώρισε 50 γυναίκες που βρέθηκαν στην πρωτοπορία της επιστήμης, η κάθε μια στον τομέα της. Από την μαθηματικό Υπατία στη Marie Curie και από την Catherine Johnson στην Maryam Mirzakhani, οι εκπληκτικές ιστορίες των γυναικών της επιστήμης ξεδιπλώνονται. Καθεμιά από αυτές, πέρα από το ότι εμπλούτισε την επιστημονική γνώση, έβαλε και το λιθαράκι της υπέρ της ισότητας. 

5. Eat and run / Scott Jurek, Steve Friedman / Εκδόσεις Key Books
Ο Scott Jurek, ίσως είναι άγνωστος, αν το χόμπι σας δεν είναι το τρέξιμο. Με τη χώρα μας τον συνδέουν οι τρεις νίκες του στο Σπάρταθλο, ενώ έχει κερδίσει μερικούς από τους σημαντικότερους αγώνες ορεινού τρεξίματος στις ΗΠΑ. Η προσωπική του ιστορία μαγνητίζει, καθώς ο δρόμος του προς την κορυφή των υπεραποστάσεων δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και εκτός των άλλων προτείνει και έναν πιο προσεγμένο τρόπο διατροφής, καθώς ο Jurek έδωσε μεγάλη βάση στον τομέα αυτό.. 

6. Ωκεανός / Εικονογράφηση: Hélène Druvert, Κείμενα: Emmanuelle Grundman  / Εκδόσεις Καπόν
Και μια πρόταση για τους μικρούς μας φίλους. Η θάλασσα, οι ωκεανοί  αν και μέρος της φύσης, αποτελούν ένα ξεχωριστό και ίσως άγνωστο πεδίο. Το βιβλίο είναι ξεχωριστό και δίνει τη δυνατότητα μέσα από την έξυπνη και πολυτελή εικονογράφησή του, να κάνουμε ένα μακροβούτι στο μαγικό κόσμο του βυθού και να θαυμάσουμε την πανίδα και τη χλωρίδα του θαλάσσιου κόσμου.