Από την ανταλλακτική οικονομία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

23/04/2021Από την ανταλλακτική οικονομία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Η ιστορία του νομίσματος χάνεται στα βάθη του χρόνου. Τα νομίσματα και αργότερα τα χαρτονομίσματα αποτελούν μια βασική μονάδα μέτρησης του χρήματος. Οι μεταμορφώσεις των νομισμάτων ως μονάδων μέτρησης ήταν πολλές. 

Άλλαξε το βάρος, τα υλικά, αποτέλεσαν τόσο σύμβολα κυριαρχίας, όσο και μικρά καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Πάντοτε, όμως, ακολούθησαν τις ανάγκες των ανθρώπων και τις κοινωνικές, οικονομικές και ιστορικές συνθήκες. 

 Όλα ξεκίνησαν από την ανταλλακτική οικονομία και ίσως με αντικείμενα που οι άνθρωποι των προϊστορικών χρόνων είχαν δώσει αξία όπως φτερά πουλιών, λαμπερές πετρούλες, οτιδήποτε φάνταζε ξεχωριστό και περίεργο.

Στην Κίνα του 1100 π.Χ. χρησιμοποιήθηκαν μικρά αντικείμενα, μινιατούρες σπαθιών για παράδειγμα, που χρησίμευσαν ως νομίσματα. 

Η αρχαιολογική σκαπάνη φαίνεται πως προσδιορίζει την κατασκευή των πρώτων νομισμάτων από τους Λύδιους στη Μικρά Ασία τον 7ο αιώνα π.Χ. Τα νομίσματα αυτά ήταν κατασκευασμένα από ήλεκτρο, το κοινό μας κεχριμπάρι. 

Θεωρείται ότι οι Έλληνες προώθησαν περαιτέρω την ιδέα του νομίσματος. Αναμφίβολα, οι λαοί της Μεσογείου, κατεξοχήν εμπορικοί λαοί, χρησιμοποίησαν τα νομίσματα, ειδικά αυτά από πολύτιμα μέταλλα που είχαν αξία και μικρό σχήμα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Σπαρτιάτες χρησιμοποίησαν βαριά δύσχρηστα νομίσματα από σίδερο. Γνωστό είναι και το τάλαντο που τυπικά ήταν μονάδα μέτρησης βάρους και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς λαούς. Από την λέξη τάλαντο βγαίνει και η λέξη ταλέντο για τον άνθρωπο, η αξία του δηλαδή. 

Η αττική δραχμή που ήταν ασημένια κατά βάση, ήταν και ετυμολογικά το κομμάτι που μπορούσες να κρατήσεις στα δάχτυλά σου. Στα νομίσματα, οι καλλιτέχνες βρήκαν πεδίο λαμπρό. Τα διακόσμησαν με φυτά, ζώα και πρόσωπα θεών και ανθρώπων! Ανάλογα την περιοχή και τις πηγές της, κόπηκαν αντίστοιχα νομίσματα, χάλκινα αλλά και χρυσά, για παράδειγμα από τον Φίλιππο τον  Β'. 

Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι ο κόσμος να δει χαρτονομίσματα. Το 700 μ.Χ. οι Κινέζοι θα είναι οι πρώτοι που θα προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση. Το πρόβλημα που υπήρχε πάντοτε ήταν ποια ήταν η ρυθμιστική, κρατική αρχή που θα παρείχε εγγυήσεις για την αξία ενός χαρτιού. Τα νομίσματα αποτελούνταν από ένα κράμα μετάλλων με κάποια αξία. Μια αξία που μπορούσαν να υποτιμήσουν οι κρατούντες μειώνοντας το πολύτιμο μέταλλο με κάποιο πιο φθηνό. 

Ο θρύλος λέει ότι ο Μάρκο Πόλο έφερε την ιδέα του χαρτονομίσματος στην Ευρώπη. Το πρώτο, όμως, χαρτονόμισμα τυπώθηκε το 1661 στη Σουηδία. Το 1792, οι ΗΠΑ υιοθετούν το δολάριο που ακόμα και σήμερα αποτελεί νόμισμα αναφοράς για πολλές συναλλαγές. Η λέξη δολάριο προέρχεται από τη γερμανική λέξη Tahler που έγινε daler. Ψάξτε το, έχει ενδιαφέρον! 

Προς τα τέλη του 19ου αιώνα κυριάρχησε ο Χρυσός κανόνας, ως το πρώτο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών. Κάθε νόμισμα ήταν μετατρέψιμο σε χρυσό σε ορισμένη τιμή. Με βάση τις ισοτιμίες προέκυπτε και οι μεταξύ των νομισμάτων ισοτιμία. Το σύστημα λειτούργησε ικανοποιητικά μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τροποποιήθηκε με τις συμφωνίες του Bretton Woods, το 1944. Το δολάριο ήταν το μόνο που παρέμεινε μετατρέψιμο σε χρυσό μέχρι το 1971. 

Το 1950 δημιουργείται η πρώτη πιστωτική κάρτα, ενώ από το 1990 υπήρχε στα σπάργανα η δυνατότητα πληρωμής online. Το σύστημα του Ευρώ υπάρχει λογιστικά από το 1999 και σε υλική μορφή από το 2002. 

Το 2009 κάνουν την εμφάνιση τους τα κρυπτονομίσματα που όπως όλα δείχνουν ήρθαν για να μείνουν. Πλέον, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα αντικαθίστανται αργά αλλά σταθερά με τη χρήση των τραπεζικών καρτών και τις ηλεκτρονικές άυλες πληρωμές που διευκολύνουν και επιταχύνουν αρκετές διαδικασίες ενώ καθημερινότητα αποτελούν πύλες ηλεκτρονικών πληρωμών όπως το pay.minetta μέσω της οποίας μπορείς να εξοφλείς το συμβόλαιό σου γρήγορα, εύκολα και με δυνατότητα πληρωμής σε άτοκες δόσεις.