Μητέρα! Μανούλα! Μαμά!

08/05/2021Μητέρα! Μανούλα! Μαμά!
Τη μοναδικότητα της μητέρας γιορτάζουμε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου γιορτάζεται τους ανοιξιάτικους μήνες και κυρίως τον Μάιο. 

Αναμφίβολα, η μητρική φιγούρα είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια, την παροχή φροντίδας χωρίς ανταλλάγματα, με την άδολη αγάπη. 

Σχετικά με τον εορτασμό, όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα από την Anna Jarvis στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η οποία θέλησε να τιμήσει τη μητέρα της, λίγο μετά το θάνατό της.  

Στην Ελλάδα, το σύνηθες ήταν να γιορτάζουν οι μητέρες στις 2 Φεβρουαρίου, της Υπαπαντής. Η γιορτή με την τωρινή μορφή επικράτησε μετά το 1960. 

Η μητέρα δοξάστηκε, θεοποιήθηκε, αποτέλεσε «αντικείμενο» για κάθε μορφή τέχνης. Όλες οι θρησκείες, από την αρχαιότητα είχαν φιγούρες όπως η Γαία, η σύζυγος του Ουρανού που είχε το ρόλο της φύσης που γεννά τον κόσμο. Την ακολούθησε η Ρέα, ως κόρη της. 

Όπου και αν ταξιδέψουμε νοερά η μητέρα είναι παρούσα! Στην Αρχαία Αίγυπτο η Αθώρ και η Ίσιδα σχετίζονταν, η Αματεράσου των Ιαπώνων, η Ιστάρ στη Μεσοποταμία, η Φρέγια στην Σκανδιναβία, η Σέντνα των Εσκιμώων και η Κάλι των Ινδών. 

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι μία από τις κυριότερες μορφές του Χριστιανισμού είναι η Παναγία όπου στον κύκλο του έτους εορτάζεται η σύλληψη και η γέννηση του υιού της, ο θάνατός της, αλλά και ο θρήνος της που αποτυπώνεται στο τροπάριο «‘Ω γλυκύ μου Έαρ». 

Ας κάνουμε ένα άλμα στην εποχή μας και ας ενώσουμε την αγάπη για τη μητέρα στο τραγούδι και τον κινηματογράφο. 

 Έτσι, λοιπόν, η μητέρα θα συνδεθεί με την πατρίδα από τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο «Μητέρα Μεγαλόψυχη», ενώ τόσο ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αλλά και η Τάνια Τσαναλίδου τραγούδησαν εκπληκτικά για τη «Μαμά» ο πρώτος σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου και η δεύτερη στο «Μαμά γερνάω»  της Λίνας Νικολακοπούλου. 

Αν θέλετε να διαλέξουμε και ένα αγγλόφωνο τραγούδι, η μητέρα στο εμβληματικό «Mother» των Pink Floyd δέχεται τις επίμονες ερωτήσεις του παιδιού της για όλα όσα αγωνία. 

Ας ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα! Υπάρχει πάντα η κωμωδία-μιούζικαλ «Mamma Mia», αλλά και πολλές ταινίες με μητέρες που σπάνε τα στερεότυπα, όπως η Τζούλια Ρόμπερτς ως «Erin Brokovic», αλλά και η Φράνσις ΜακΝτορμαντ ως «Mildred» στο «Οι Τρεις Πινακίδες  Έξω Από το Εμπινγκ». 

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος ειδικά με τις ταινίες, ελληνικές ή ξένες με τις μαμάδες να παρεμβαίνουν, να παρακινούν ή απλά να μαγειρεύουν μια ιταλική μακαρονάδα στο Τζο Πέσι και τους φίλους του στο «Good Fellas». Από τις ελληνικές ας θυμηθούμε την πάντα πονεμένη Ελένη Ζαφειρίου, αλλά και την πάντα χαριτωμένη Μαίρη Αρώνη! 

Την Κυριακή, ένα λουλούδι και ένα φιλί τους αξίζει! Και φυσικά, ζακέτα να πάρετε!