Ενέργειες πριν ξεκινήσεις το ταξίδι μέσω θαλάσσης

25/05/2021Ενέργειες πριν ξεκινήσεις το ταξίδι μέσω θαλάσσης
Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι ιδιοκτήτες σκαφών παντός είδους έχουν μια ανυπομονησία παραπάνω να βρεθούν στη θάλασσα. 

Φουσκωτά, ιστιοπλοϊκά, ταχύπλοα, αλλά και το πιο ταπεινό βαρκάκι διψάνε για αλμυρό νερό. 

Πριν, όμως, πούμε το δικό μας «πρόσω ολοταχώς», πρέπει να φροντίσουμε τις βασικές παραμέτρους για το σωστό και ασφαλή απόπλου. 

Η ασφάλεια στη θάλασσα αποτελεί κομβικό πυλώνα μιας όμορφης εκδρομής, μιας απόδρασης, ενός πολύωρου ψαρέματος ή πολυήμερων διακοπών σε μια χώρα με μεγάλη και θαυμάσια ακτογραμμή. 

Αιγαίο ή Ιόνιο; Αυτό και αν είναι δίλημμα! 

Ας δούμε μαζί τα κομβικά σημεία ελέγχου και τα απαραίτητα εφόδια. 
1. Ένα service στη μηχανή και ένας ενδελεχής έλεγχος του σκάφους είναι απαραίτητα. Ελέγξτε τις δεξαμενές νερού, τα λάδια της μηχανής και τα διαφορετικά φίλτρα, αλλά και τις βάνες που μπορεί να έχει το σκάφος. Παρόμοια, ελέγξτε την μπαταρία, τα φώτα και τις άγκυρές σας. 
2. Στο σκάφος, ανάλογα τον τύπο και το μήκος θα πρέπει να έχετε τα απαραίτητα σωσίβια και τα μέσα διάσωσης που δεν πρέπει να έχουν λήξει. Ακόμα, ένα μίνι-φαρμακείο είναι απολύτως απαραίτητο. 
3. Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Προσφέρουν ακρίβεια, μας βοηθούν να αποφύγουμε υφάλους, σκάφη που κινούνται κοντά μας, αλλά προτίστως πρέπει να λειτουργούν σωστά. Δεν ξεχνάμε να τα ελέγχουμε!  
4. Μπορεί το σκάφος να μην είναι αυτοκίνητο, αλλά πρέπει να έχετε μαζί σας το δίπλωμά σας και την άδεια πλόων, ενώ το σκάφος οφείλει να είναι ασφαλισμένο
5. Ο καιρός παίζει μεγάλο ρόλο και καλό θα είναι να σεβόμαστε τη θάλασσα και πιθανά καιρικά φαινόμενα. Πλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα sites και apps που προσφέρουν ακριβείς προβλέψεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, όσοι πλέουν σε γνωστά νερά, λαμβάνουν υπόψιν τους και τα τοπικά φαινόμενα που τα γνωρίζουν εμπειρικά. 
6. Υπολογίστε, ανάλογα με τους επιβαίνοντες και τις ώρες ή ημέρες που θα πλεύσετε, τις προμήθειες σε τρόφιμα και το πόσιμο νερό. 
7. Οι πιο παλιοί θα σας πουν να έχετε πάντα ένα ραδιόφωνο μπαταρίας στο σκάφος, ένα χάρτη της περιοχής που θα κινηθείτε και θα σας προτρέψουν να ενημερώσετε τουλάχιστον ένα δικό σας άνθρωπο για τις προθέσεις σας, ως προς τα πού θα κινηθείτε και πόσο υπολογίζετε να λείψετε. 

Ας ξεκινήσει το ταξίδι!