Καλοκαιρινές βιβλιοπροτάσεις

10/06/2021Καλοκαιρινές βιβλιοπροτάσεις
Μπήκαμε στον Ιούνιο και λίγο πολύ όλοι και όλες κάνουμε κάποια πλάνα για διακοπές. Αν είστε και εσείς από τους ανθρώπους που θα βάλουν ένα βιβλίο ή και περισσότερα στις αποσκευές τους και θα περάσουν από ένα βιβλιοπωλείο λίγο πριν φύγουν, σας έχουμε μερικές ωραίες προτάσεις. 

"Λάζαρος" του Λαρς Κέπλερ από τις Εκδόσεις Πατάκη
Ο  Λαρς Κέπλερ είναι δύο άνθρωποι! Πρόκειται για το λογοτεχνικό ψευδώνυµο του ζευγαριού των Σουηδών συγγραφέων Αλεξάντρα Κοέλο Αντορίλ και Αλεξάντερ Αντορίλ, με την περσόνα που έχουν φτιάξει να είναι πρώτη σε πωλήσεις συγγραφέα στη Σουηδία. Ήρωας τους και πάλι, είναι ο επιθεωρητής Γιούνα Λίννα που αναλαμβάνει να κυνηγήσει τον κατά συρροή δολοφόνο Γιούρεκ Βάλτερ. Όπως καταλάβατε, κινούμαστε σε ρυθμούς Γιο Νέσμπο!

1821: ερωτήσεις μόνο!  της Μαρίας Αγγελίδου και Ειρήνης Βοκοτοπούλου σε εικονογράφηση του Φοίβου Χαλκιόπουλου από τις Εκδόσεις Ίκαρος.
Τι σημαίνει επανάσταση; Χρειάζεται αρχηγό; Πού αρχίζει και πού τελειώνει η πατρίδα των Ελλήνων; Υπάρχουν πατρίδες από λέξεις; Γίνεται επανάσταση χωρίς στρατό; Τι γίνεται, όταν όλοι είναι εναντίον όλων; Αυτό το βιβλίο δεν κουράζεται να ρωτάει. Δεν σταματάει να ρωτάει. Θα ήθελε να έχει περισσότερες σελίδες, για να χωρέσει περισσότερες ερωτήσεις. Τις βιαστικές απαντήσεις δεν τις λογαριάζει. Τις οριστικές απαντήσεις δεν τις πιστεύει. Ένα βιβλίο που ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο γνώσης στους νέους αναγνώστες.

Η Θάλασσα του Τζών Μπανβίλ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη
Δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο, αλλά η θάλασσα τα ξεπλένει όλα! Ο πρωταγωνιστής, Μαξ, επιστρέφει στο εξοχικό σπίτι της παιδικής του ηλικίας, προκειμένου να πενθήσει τον χαμό της γυναίκας του. Παράλληλα με τα πρόσωπα της υπόθεσης ξεδιπλώνεται η περιγραφή ενός τοπίου, που αποτελεί κομβικό στοιχείο για την ιστορία του ήρωα. Στη θάλασσα βίωσε για πρώτη φορά την εμπειρία του έρωτα, της φιλίας, της αναζήτησης του αγνώστου, του θανάτου. Στη θάλασσα λοιπόν, επιστρέφει ώστε να ξαναθυμηθεί, και αν τα καταφέρει, να πατήσει στα πόδια του.

Πώς να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή: Οι λύσεις που έχουμε και οι καινοτομίες που χρειαζόμαστε του Μπιλ Γκέιτς από τις Εκδόσεις Πατάκη
Το βιβλίο του Bill Gates είναι το αποτέλεσμα της δεκαετούς ενασχόλησής του με τη μελέτη των αιτιών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στο βιβλίο αυτό όχι μόνο εξηγεί γιατί πρέπει να βάλουμε ως στόχο το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, αλλά και αναπτύσσει διεξοδικά τι συγκεκριμένα πρέπει να κάνουμε για την επίτευξη αυτού του ζωτικής σημασίας στόχου.

Μια νύχτα του Αυγούστου της Βικτώριας Χίσλοπ από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγάλη επιτυχία της συγγραφέως «Το Νησί». Βρισκόμαστε στις 25 Αυγούστου 1957: Η αποικία λεπρών στη Σπιναλόγκα κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι για την περίσταση στην Πλάκα, στο χωριό ακριβώς απέναντι. Οι υγιείς συναντούν τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί τρώνε, χορεύουν και γιορτάζουν αυτή τη σπουδαία στιγμή απελευθέρωσης από τον φόβο και την αρρώστια. Όλα παγώνουν, όταν ακούγονται δυο πυροβολισμοί...

Άγριες Μέλισσες της Μελίνας Τσαμπάνη από τις Εκδόσεις Ενάλιος
Η ιστορία πριν τις Άγριες Μέλισσες της διάσημης τηλεοπτικής σειράς του Πέτρου Καλκόβαλη και της Μελίνας Τσαμπάνη, που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές οδηγεί τον αναγνώστη στις άγνωστες πλευρές των δύο οικογενειών. Και σε μυστικά που ακόμα και οι πρωταγωνιστές αυτής της βεντέτας δε θα μάθουν ποτέ.
H ιστορία των Σταμίρηδων και των Σεβαστών, των οποίων το μίσος και η βεντέτα που ξέσπασε ανάμεσά τους κλόνισε το Διαφάνι, ένα ήσυχο χωριό της Θεσσαλίας  ξεδιπλώνεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, πηγαίνοντας το χρόνο πίσω, εκεί που ξεκίνησαν όλα. Στη γέννηση της Ελένης. Μέσα από τη δική της ζωή, βλέπουμε την πορεία των μοιραίων γεγονότων που έφεραν αντιμέτωπες τις δύο οικογένειες. 

Και κάτι για τους μικρούς αναγνώστες
"Η Σκάλα μου η Μαγική" της Ελένης Κοντοπίδη από τις Εκδόσεις Πολύχρωμος Κόσμος.
Μια ιστορία για το μαγικό ταξίδι ενός παιδιού που βρίσκεται επάνω σε μία σκάλα μοναδική· αλλιώτικη από τις άλλες. Μια σκάλα μαγική, που μεταμορφώνεται συνεχώς! Μεγαλώνει και ψηλώνει, όσο μεγαλώνει και εξελίσσεται το παιδί. Αλλάζει σχήμα, χρώμα και ήχο, σύμφωνα με όσα εκείνο σκέφτεται και αισθάνεται. Ώσπου μια μέρα, συμβαίνει κάτι ακόμα πιο μαγικό... 
Μαζί με το βιβλίο θα πάρετε και ένα CD με στίχους και μουσική επίσης της Ελένης Κοντοπίδη. 

Ουρανός των Ελέν Ντιβερ και Ζυλιέτ Εΐνχορν από τις Εκδόσεις Καπόν
Ποια είναι τα μετεωρολογικά φαινόμενα που διαταράσσουν τον ουρανό; Ποια είναι τα πουλιά και οι ιπτάμενες μηχανές που τον διασχίζουν; Ποια είναι τα άστρα που τον καλύπτουν;
Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα σύννεφα, καταλαβαίνουμε πώς γονιμοποιούνται τα φυτά, παρατηρούμε μια πτήση αποδημητικών πουλιών, παρακολουθούμε έναν ανεμοστρόβιλο ή μια έκλειψη, διασχίζουμε τα στρώματα της ατμόσφαιρας και πάμε όλο και πιο ψηλά, με το βλέμμα στραμμένο στα άστρα…
Προσεγγίζουμε τον ουρανό, χάρη σε αυτό το διαφωτιστικό βιβλίο-ντοκουμέντο, που ζωντανεύει μέσα από την εικονογράφηση και τα αναπτύγματα της βραβευμένης Hélène Druvert και την ποιητική γραφή της Juliette Einhorn. Μετάφραση από τα γαλλικά: Καρίνα Λάμψα. Πάει παρέα με το επίσης εκπληκτικό βιβλίο «Ωκεανός» επίσης από τις Εκδόσεις Καπόν.