Παιδιά! Δώστε ρυθμό!

11/06/2021Παιδιά! Δώστε ρυθμό!
 Αν και η προτροπή ανήκει σε αγαπημένο Έλληνα τραγουδοποιό (Νίκο Πορτοκάλογλου), θα τη δανειστούμε για να πούμε με αυτό τον τρόπο, "καλή επιτυχία" σε όλους τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των Πανελληνίων Εξετάσεων και δώσουν ρυθμό στην προσπάθειά τους. 

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στα μέσα Μαΐου με τα Γενικά Λύκεια να ξεκινούν στις 14 Ιουνίου και τα Επαγγελματικά Λύκεια στις 15 Ιουνίου.

Να θυμάστε...

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.
Η διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων είναι γνώριμη σε πολλούς από εμάς αλλά και τους αναγνώστες μας, βέβαια με διαφορετική μορφή , αλλά σίγουρα μπορούμε να θυμηθούμε το άγχος, το ατελείωτο διάβασμα, τα φροντιστήρια, τις καλές και κακές στιγμές. 
Άλλοι πέρασαν σε κάποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ, άλλοι τα κατάφεραν με τη δεύτερη και την τρίτη προσπάθεια, ενώ κάποιοι πέρασαν σε σχολές που δεν ήθελαν. Φυσικά, δεν ήταν λίγοι που σπούδασαν στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά κολλέγια. Οι δρόμοι που ακολουθήσαμε εμείς και οι συμμαθητές μας είναι πολλοί!
Η ζωή συνεχίστηκε και αυτό πρέπει να κατανοήσουν τόσο οι γονείς, όσο και οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι που πλέον είναι έτοιμοι να μπουν στις αίθουσες εξετάσεων. 

Tips για τις ημέρες των εξετάσεων... 

Βοηθάμε τα παιδιά να αποβάλλουν το άγχος, όσο γίνεται. Έχουν διαβάσει πολύ και μάλιστα σε μια ξεχωριστή χρονιά, μια χρονιά πανδημίας.
Μια ή και περισσότερες βόλτες με φίλους ή με τους γονείς θα είναι ευεργετικές, εννοείται χώρις να συζητηθούν οι επικείμενες εξετάσεις!
Αν ο υποψήφιος ή η υποψήφια αθλείται δεν έχει λόγο να σταματήσει, αρκεί να μην εξουθενωθεί και να κρατήσει μόνο την αίσθηση της ευεξίας που χαρίζει η άθληση.
Μην αλλάζετε τις συνήθειες. Δεν θα βοηθήσει σε τίποτα η πρόσληψη καφεϊνης, για παράδειγμα, τους μαθητές ή τις μαθήτριες που δεν πίνουν καφέ! 
Ύπνο, ύπνο, ύπνο! Η αϋπνία είναι από τους χειρότερους συμβούλους, αν και είναι κατανοητό ότι το άγχος των εξετάσεων δεν βοηθάει. Δείτε ξανά τα 2 πρώτα tips!
Πριν τις εξετάσεις, ας είναι κάπου συγκεντρωμένα τα απαραίτητα έγγραφα και ό,τι επιτρέπεται να έχουν οι υποψήφιοι/ες στην αίθουσα.
Την ημέρα των εξετάσεων τρώμε κανονικά πρωινό. Όχι υπερβολές, όχι άδειο στομάχι.  
Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους και φυσικά να διαβάσουν καλά τα θέματα, χωρίς βιασύνη.

Καλή επιτυχία σε όλους και να θυμάστε πως η ευκαιρία είναι εκεί, αλλά δεν είναι η μοναδική!