25/06/2021Αν και τα ηλεκτρικά οχήματα ήρθαν στη ζωή μας για να μείνουν, δεν αποτελούν επίτευγμα των τελευταίων ετών, αλλά μια παλιά και ενδιαφέρουσα ιστορία που πάει πίσω στον 19ο αιώνα.
Από το 1828 και μετά που υπάρχει η πρώτη μαρτυρία για μια μορφή ηλεκτροκινητήρα, δεν ήταν λίγοι οι πρωτοπόροι που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση οχημάτων.
Τον Νοέμβριο του 1881, ο Γκουστάβ Τρουβέ παρουσίασε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρισμού στο Παρίσι. Ας θυμίσουμε, όμως, και τη διορατική προσωπικότητα του Ιουλίου Βέρν που έζησε εκείνη την περίοδο και χρησιμοποίησε αρκετά οχήματα στα λογοτεχνικά έργα του, που κινούνταν με μπαταρίες, έχοντας εκπληκτικές επιδόσεις.
Στο γύρισμα του 20ου αιώνα υπήρχαν αρκετές χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα, αλλά η κυριαρχία του κινητήρα εσωτερικής καύσης, με τον καιρό έγινε αδιαμφισβήτητη.
Ας έρθουμε στο κοντινό παρελθόν! Τις προηγούμενες δεκαετίες ήδη κυκλοφορούσαν ελαφριά φορτηγά, ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια, ή τα γνωστά buggies, τα μικρά οχήματα γκολφ, αλλά και μικρά ανυψωτικά και οχήματα αποσκευών, όπως αυτά των αεροδρομίων.
Το οικολογικό σοκ της ανακάλυψης της τρύπας του όζοντος και η πρώιμη ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οικολογίας οδήγησε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90, τις αρχές της Καλιφόρνια να απαιτούν λιγότερους ρύπους από τα αυτοκίνητα με αρκετούς κατασκευαστές να δέχονται το «στοίχημα».
Ακολούθησε η αλλαγή πολιτικής από την Ευρώπη αλλά και από τις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ που είχαν αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Chrysler, η Ford, η General Motors, οι Ιαπωνικές Honda, Toyota και Nissan πρωτοπόρησαν με την κατασκευή αρκετών μοντέλων.
Φανταστείτε ότι υπολογίζεται ότι το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μόνο το 2,2% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ η αναλογία στην κυκλοφορία παγκοσμίως είναι 1 ηλεκτρικό αυτοκίνητο για κάθε 250!
Ένα βασικό ζήτημα που οι αυτοκινητοβιομηχανίες βελτιώνουν συνεχώς είναι η αυτονομία τον ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πλέον ποικίλει, σε πραγματικές συνθήκες από τα 80 km μέχρι λίγο περισσότερο από 600 km για το Tesla S.
Σχετικά με τη φόρτιση, ειδικά για τη χώρα μας θα πρέπει μελλοντικά να στηθεί ένα δίκτυο παράλληλο και παρόμοιο των πρατηρίων βενζίνης και πετρελαίου. Φυσικά, ο πιο συνηθισμένος τρόπος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσω ενός φορτιστή που είναι εγκαταστημένος στο σπίτι του ιδιοκτήτη. Αρκετοί θα είναι και οι χώροι που θα προσφέρουν ταχυφορτιστές με την ανάλογη χρέωση.
Επίσης, κομβικής σημασίας είναι το να καταφέρουμε το ρεύμα που θα χρησιμοποιούμε για τη φόρτιση των οχημάτων να μην είναι από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, αλλά από ανανεώσιμες πηγές.
Τέλος, για να μιλήσουμε με αριθμούς, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, έχουν ταξινομηθεί συνολικά 543 αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Πέρσι, πάντως, οι πωλήσεις ηλεκτρικών έφτασαν τα 679 αυτοκίνητα σε 12 μήνες, οπότε τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Ενδεικτικά, το 2019 το σύνολο των ηλεκτρικών που ταξινομήθηκαν δεν ξεπέρασε τα 190!
Τα οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο είναι ικανοποιητικά, αλλά σίγουρα έχουμε αρκετά οικολογικά βήματα να κάνουμε, αλλάζοντας συνολικά τον τρόπο μετακίνησης μας.