Χρήσιμες συμβουλές πριν το ταξίδι με αυτοκίνητο

09/07/2021Χρήσιμες συμβουλές πριν το ταξίδι με αυτοκίνητο

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο αφήνει πάντα μια διαφορετική αίσθηση. Το αμάξι είναι μέλος τηςοικογένειας ή της παρέας, ίσως ακόμα και το μοναδικό σας φιλαράκι.

Όλοι έχουμε σχεδιάσει road trips, ίσως χαζεύοντας και σχετικές ταινίες, όπως το «Βαλκανιζατέρ» ή το «LittleMiss Sunshine».

Στο ταξίδι με τοαυτοκίνητο μένει αυτή η όμορφη αίσθηση που τα χιλιόμετρα περνάνε. Ενώ ακούμε τοδικό μας soundtrack, τα τοπία εναλλάσσονται και έρχονται στο μυαλόμας ιστορίες από άλλα ταξίδια.

Αν αυτό το ταξίδιξεκινήσει με μια μικρή προετοιμασία, ακόμα καλύτερα για όλους. Ας δούμε μερικά tips για ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι.

Ξεκινάμε από τα απλά. Δεν ξεχνάμε τα απαραίτητα έγγραφα του οδηγού και του αυτοκινήτου, ενώ ανταξιδεύετε στο εξωτερικό, να έχετε μαζί σας εν ισχύ και την πράσινη κάρτα τουαυτοκινήτου.

Ένα service είναι απαραίτητο. Όσο σίγουροι και αν είμαστε για το αυτοκίνητό μας, ένας καλός έλεγχος των υγρών και συγκεκριμένων σημείων, όπως τα λάστιχα, είναι απαραίτητος για να ξεκινήσουμε την εκδρομή μας.

Ελέγχουμε το πορτμπαγκάζ όπου πρέπει να υπάρχει ένα μίνι φαρμακείο, το προειδοποιητικότρίγωνο και ένα φωσφορίζον γιλέκο, ο γρύλος και το κλειδί για τα μπουλόνια σε περίπτωση αλλαγής ελαστικού. Ακόμα, ένας φακός, γάντια εργασίας και ένα μινι σετ εργαλείων  και ηλεκτρικών ασφαλειών μπορεί να μας βοηθήσουν.

Τέλος, τα καλώδια ρεύματος και ένας  πυροσβεστήρας μπορεί να φανούν χρήσιμα τόσο σε εμάς, όσο και σε συνανθρώπους που μπορεί να βρεθούνσε ανάγκη.

Το φόρτωμα του αυτοκινήτου με αποσκευές, εφόσον είστε παρέα ή οικογένεια, αποτελεί πάντα ένα γρίφο. Οι μπαγκαζιέρες μας απαλλάσσουν, ως ένα σημείο, από αυτό τον ευχάριστο μπελά, αλλά και αυτές έχουν όρια στο βάρος και στον όγκο αποσκευών. Κρατήστε στην καμπίνα τα βασικά. Για παράδειγμα, αν κάνετε στάση για μια βουτιά στη θάλασσα ή θέλετε να φορτίσετε το τηλέφωνό σας, να μην χρειαστεί να ψάχνετε τα μαγιό ή τον φορτιστή στην μπαγκαζιέρα. Επίσης, καλό είναι να έχετε νερό και κάποια snacks μαζί σας.

Μην ξεχάσετε το πάσο, μια κάρτα ή χαρτονομίσματα εφόσον γνωρίζετε ότι θα περάσετε από διόδια.

Θυμηθείτε να ρυθμίσετε την πίεση στα ελαστικά, ανάλογα με το βάρος των αποσκευών και τον αριθμό των επιβατών.

Πίσω στο θέμα των ελέγχων, το κλιματιστικό είναι καλός «σύντροφος» αυτές τις ζεστές ημέρες. Το φρέον πρέπει να ελέγχεται, ενώ ο τεχνικός μπορεί να σας καθαρίσει και τα φίλτρα, ώστε να βελτιωθεί  η ποιότητα του αέρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Αγοράστε και μια ηλιοπροστασία. Ποιος δεν έχει καεί ακουμπώντας το τιμόνι..

Φτιάξτε μια playlist με αγαπημένα τραγούδια για να σας συντροφεύουν στην διαδρομή. Πολλές φορές, όμως, οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα σας φτιάξουν το κέφι, ενώ οδηγείτε!

Τέλος, καλό και χρήσιμο είναι να κοιτάξετε τον καιρό τόσο στο μέρος που πηγαίνετε, όσο και σε σημεία της διαδρομής, ενώ αν δεν ξέρετε τη διαδρομή, μια γρήγορη ματιά στις εφαρμογές για διαδρομές θα σας φανεί χρήσιμη.

Τώρα είστε έτοιμοι να βάλετε μπρος!

Σας ευχόμαστε ένα ασφαλές ταξίδι!