Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση

30/07/2021Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και έχουμε όλοι στο μυαλό μας … τι άλλο από μια βουτιά στην θάλασσα. 

Καθώς η ασφάλεια είναι το Α και το Ω, ο Πέτρος Παρθένης και το Weswim, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση. 

Μην απομακρύνεστε από την ακτή ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Ιδανικά φροντίστε να κολυμπάτε παράλληλα στην ακτή και όχι κάθετα. Πάντα η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική, οπότε προνοήστε να κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας.  

Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2,5 - 3 ώρες απ’ τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο σας γεύμα. Ωστόσο καλό θα είναι να μην είστε εντελώς νηστικοί γιατί θα χρειαστείτε ενέργεια που θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε στην φυσική επιβαρύνση που θα υποστείτε μέσα στο νερό ειδικά αν κολυμπάτε προπονητικά. 

Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε. 

Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι όταν πέσει η νύχτα. Ειδικά όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον συνκολυμβητή σας. Φυσικά κολυμπάμε πάντα με συντροφιά μιας ευκρινούς σημαδούρας και αν βρισκόμαστε σε οργανωμένες παραλίες, φροντίζουμε να κολυμπάμε πάντα εντός των ορίων και μέσα από τις σημαδούρες ασφαλείας. 

Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη μορφολογία του βυθού. Ειδικά όταν έχει κυματισμό είναι φρόνιμο να απέχετε και να προτιμήσετε κάποιο άλλο παιχνίδι στην ακτή. 

Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε και πάντα να έχετε μαζί σας σωσίβιο ασφαλείας για τις πολύ μικρές ηλικίες.