Συμβουλές για ασφαλή ταξίδια

09/08/2021Συμβουλές για ασφαλή ταξίδια
Η οδήγηση αυτοκινήτου ή και μηχανής  αποτελεί μια καθημερινή πράξη με πολλές λειτουργίες, αλλά και ιδιαίτερους συμβολισμούς. 

Το αυτοκίνητο ή η μηχανή πολλές φορές είναι «μέλος» του νοικοκυριού μας, τα πονάμε αν «χτυπήσουν», τα πάμε στο συνεργείο σαν να είναι ο γιατρός τους, στο πλυντήριο για beauté και στο βενζινάδικο για το…φαγητό τους! 

Εμείς, όμως, είμαστε πίσω από το τιμόνι τους και η οδηγική μας συμπεριφορά οφείλει να είναι άψογη. Η χώρα μας έχει καταφέρει να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα και παράλληλα τους τραυματισμούς και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ως ένα σημείο αυτό αποτελεί επιτυχία της κουλτούρας για καλύτερη οδηγική παιδεία με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα. 

Πολιτική βούληση υπάρχει. Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα υιοθετήσουν, όπως φαίνεται, πιο τολμηρές και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της οδηγικής ασφάλειας, ώστε να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι  και σοβαροί τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις έως το 2030. 

Τώρα που τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ξεκίνησαν, ας δούμε μερικές συμβουλές, για κάποιες βασικές παραμέτρους που κάθε οδηγός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του. 

Κούραση και νύστα
Να προσπαθήσετε να είστε ξεκούραστοι και σε «φόρμα» για οδήγηση. 
Στα πολύωρα ταξίδια είναι χρήσιμο να κάνουμε στάση σχεδόν κάθε δύο ώρες. Ορισμένα νέα μοντέλα «κατανοούν» από τις κινήσεις του οδηγού αν είναι κουρασμένος και τον προτρέπουν με μήνυμα να κάνει στάση. Φανταστείτε ότι οι επαγγελματίες οδηγοί ακολουθούν σε γενικές γραμμές τον κανόνα. Γιατί όχι και εσείς;
Η αλήθεια είναι ότι ειδικά οι εθνικές οδοί δεν προσφέρουν εναλλαγές παραστάσεων, αλλά είναι πιο ασφαλείς. Βρείτε 2-3 «τοπόσημα» για να κάνετε στάσεις και παράλληλα να τα έχετε ως κοντινούς στόχους.  Ένα καφέ που ξέρετε στο δρόμο σας, τη γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο, τις Θερμοπύλες ή ένα σταθμό τραίνου κάπου στην όμορφη ελληνική επαρχία.
Μια ωραία συμβουλή είναι να «σπάσετε» το ταξίδι στα δύο, διανυκτερεύοντας κάπου ενδιάμεσα, σε μορφή εκδρομής. 
Αγαπημένη συνήθεια είναι ο καφές! Είναι ιεροτελεστία που κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο. Η καφεΐνη, όμως, αν και είναι καλή παρέα δεν κρατάει πολύ ούτε αντικαθιστά τον ύπνο. 
Επειδή δεν πρωταγωνιστούμε στο «Δρόμο» του Τζακ Κέρουακ που οι ήρωες δεν κουράζονται ποτέ να οδηγούν, καλύτερα να μην αναχωρήσετε μετά από μια ημέρα στη δουλειά ή σε ώρα που δεν έχετε συνηθίσει να οδηγείτε. 

Μέθη
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών είναι έγκλημα! Η πολιτεία κινείται με γνώμονα να μειωθούν περαιτέρω τα τροχαία, ενώ έχει θεσπίσει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. 
Ακόμα και οι εταιρείες που παράγουν αλκοολούχα ποτά παροτρύνουν την κατανάλωση ποτών χωρίς αλκοόλ από τον ή την οδηγό της παρέας ως πράξη υπευθυνότητας, αλλά και ενσυναίσθησης των πράξεών μας.
Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων καλλιεργείται μια τάση προς την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ πριν την οδήγηση. Αν τα πράγματα ξεφύγουν, πάρτε ένα ταξί. Θα λέτε την ιστορία εκεινής της βραδιάς πιο μετά και θα γελάτε. 

Ενυδάτωση
Είπαμε! Να πιείτε κάτι αλλά να είναι νερό, χυμός, κάτι που θα σας ενυδατώσει. Κάποιες φορές επειδή οδηγούμε, θεωρούμε ότι δεν κουραζόμαστε, δεν πεινάμε, δεν διψάμε. Όλα αυτά, όμως, είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Αν και δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, οι πιο παλιοί θα θυμούνται τον αφυδατωμένο οδηγό της F1 Ναϊτζελ Μάνσελ να μην μπορεί να σταθεί στο βάθρο μετά από έναν αγώνα 1.5 ώρας. Σκεφτείτε εμάς που ούτε Μάνσελ είμαστε, ούτε μόνο 1.5 ώρα θα οδηγήσουμε. Ας έχουμε τα νερά μας, ένα κρύο τσάι, ή και ένα χυμό μαζί με μια ενεργειακή μπάρα ή ένα σνακ. 

Κινητό
Αχ το κινητό! Ευχή και κατάρα που λέμε. Όσο αποτελεί ένα εργαλείο που μας βοηθάει από το να βρούμε ένα χάρτη διαδρομής, να επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους, να επιλέξουμε ένα τραγούδι και να μάθουμε τον καιρό, τόσο η χρήση του την ώρα που οδηγούμε είναι επικίνδυνη. Όπως και με την υπνηλία, έτσι και με το κινητό, η απώλεια προσοχής για 1 δευτερόλεπτο αν πηγαίνετε με 120 km/h είναι ίση με 36 μέτρα! Θα δένατε ποτέ τα μάτια σας για να διανύσετε 36 μέτρα χωρίς να ξέρετε τι είναι μπροστά;
Όλοι το έχουμε πιάσει στα χέρια μας, εν ώρα οδήγησης και σε όλους έχει τύχει να πρέπει να απαντήσουμε μια κλήση. Τα Bluetooth και η ανοιχτή ακρόαση αποτελούν μια λύση, αλλά είναι απαραίτητο η χρήση του να είναι η ελάχιστη δυνατή, ακόμα και έτσι. Αν έχετε συνοδηγό, αφήστε τον ή αφήστε την να βρει ότι χρειάζεστε. Δεν έχετε τρία χέρια ή πέντε μάτια και δεν χρειάζεται να ρισκάρετε!
Η πιο απλή λύση; Σταματήστε στο πρώτο parking που θα βρείτε και χρησιμοποιήστε το! 

Ζώνη ασφάλειας 
Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο η πρώτη κίνηση μας πρέπει να είναι το να βάλουμε τη ζώνη ασφαλείας, τόσο ο οδηγός και ο συνοδηγός, όσο και οι επιβάτες στα πίσω καθίσματα. 
Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε η χρήση ζώνης ασφάλειας σώζει ζωές! 

Να έχετε ασφαλή ταξίδια και να περάσετε όμορφα!