Σύντομες αποδράσεις

31/08/2021Σύντομες αποδράσεις
Η καλοκαιρινή περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Ο Σεπτέμβριος όμως, είναι ιδανικός μήνας για μια ακόμα εκδρομή, λίγο πριν, αλλά και λίγο μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ο καιρός «μαλακώνει», η εξυπηρέτηση είναι καλύτερη και ίσως πιο οικονομική. Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

Από Αθήνα

Λεωνίδιο
Αξίζει αν είναι τριήμερο, καθώς απέχει 220 χλμ από την Αθήνα. Το τσακώνικο χωριό «κρατάει» μια όμορφη γραφικότητα, αξίζει να κάνετε μια βόλτα με τα πόδια, ενώ στα καταστήματά του, θα βρείτε τα πάντα. Η παραλία του είναι τεράστια και υπάρχουν διάσπαρτα beach bars για ένα καφέ και όχι μόνο. Για βόλτα, αξίζει το χωριό Κοσμάς! 

Γαλαξίδι
Ο κολπίσκος του αποπνέει ειρήνη. Με ωραία, ναυτική ιστορία που αξίζει να ανακαλύψετε, κρυμμένο πίσω από τα πεύκα, το Γαλαξίδι είναι ιδιαίτερα βολικό, απέχει 215 χλμ από την Αθήνα και μπορεί να συνδυαστεί με μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική στάση στους Δελφούς. Στα πιο «πεζά» αλλά νόστιμα ζητήματα, αν τρώτε κρεατικά, το σουβλάκι προβατίνας θα σας σαγηνέψει. 

Αμφιαράειο
Η Αττική βρίθει αρχαιοτήτων που μπορούν να συνδυαστούν με ένα ωραίο θαλασσινό μπάνιο. Το Αμφιαράειο βρίσκεται ανάμεσα στον Κάλαμο και τον Ωρωπό. Χρονολογείται στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ στο χώρο λειτουργούσε μαντείο και θεραπευτήριο.  

Βραυρώνα
Η Βραυρώνα βρίσκεται κοντά στη σημερινή Λούτσα, γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος, η λατρεία της οποίας χρονολογείται στην περιοχή από τον 8ο αιώνα π.Χ. 

Αίγινα
Γνωστή για τα φυστίκια της, θα αναθεωρήσετε όσα ξέρατε, αν φάτε στα μικρά ταβερνάκια κοντά στην ψαραγορά, συνοδεία ούζου! Έχει αρκετές διαδρομές και παραλίες, αλλά θέλει υπομονή γιατί έχει πάντα αρκετούς επισκέπτες. Ο ναός της Αφαίας αξίζει μια επίσκεψη, όπως και οι παραλίες «Πέρδικα» και «Σάρπα». 

Λίμνη Δόξα
Μια τεχνητή λίμνη που από το 1990 και μετά έχει κερδίσει πολλούς επισκέπτες χάρη στην ηρεμία του τοπίου και τις κοντινές επιλογές που χαρίζει. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην πεδιάδα του Φενεού γνωστή για τις καλλιέργείες της (και τις ταβέρνες της), ενώ το χωριό Γκούρα μπορεί να είναι η βάση σας. Στη Λίμνη κοντά υπάρχει και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, με ωραία θέα και αυλή!

Από Θεσσαλονίκη 

Λιτόχωρο
Βουνό και θάλασσα σε συσκευασία του ενός. Αν περπατάτε ή ορειβατείτε, ο Όλυμπος είναι ο παράδεισός σας. Οι παραλίες της Πλάκας Λιτοχώρου ή της Λεπτοκαρυάς διαθέτουν πολλά οργανωμένα beach bars, αλλά και ελεύθερες παραλίες για όσους θέλουν την ησυχία τους. Στο χωριό θα βρείτε βότανα και τοπικά προϊόντα. Επίσης θα βρείτε πολύ ωραίο παγωτό. 

Βεργίνα-Νυμφαίο
Πιο πολύ εκπαιδευτική εκδρομή για δύο λόγους. Κατ’αρχήν να πούμε ότι η Βεργίνα απέχει μόλις 80 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Νυμφαίο 180 χλμ. Στη Βεργίνα, το 1977 ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τους τάφους Μακεδόνων βασιλέων και πιθανότατα τη θέση των αρχαίων Αιγών. Το Νυμφαίο, εκτός από το ότι είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό, φιλοξενεί το καταφύγιο του Αρκτούρου, όπου αξίζει να ενισχύσετε κάνοντας μια ξενάγηση. Θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο, αλλά αξίζει τον κόπο!