Η αξία της άσκησης στη ζωή μας

29/09/2021Η αξία της άσκησης στη ζωή μας
Η φυσική κατάσταση αποτελεί ένα ζητούμενο για όλους και όλες. Ο τρόπος ζωής άλλαξε δραματικά τα τελευταία χρόνια και η πανδημία έφερε αρκετές αλλαγές. 

Αναγκαστήκαμε να παραμείνουμε στο σπίτι μας και προσαρμοστήκαμε γρήγορα στη νέα κατάσταση, καθώς επαναπροσδιορίσαμε την ανάγκη της υγείας, της ευεξίας, της καλής διάθεσης. 

Η φυσική κατάσταση δεν σημαίνει ατελείωτες ώρες γυμναστικής ή συμμετοχή σε αγώνες κάποιου αθλήματος. Δεν σημαίνει εξάντληση, πείνα και ταλαιπωρία. 

Η ήπια άσκηση, όπως το απλό περπάτημα, μας βοηθάει να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, το σώμα μας και την ψυχή μας. 

Ο καθιστικός τρόπος εργασίας έχει τα αρνητικά του, όπως πόνους στις αρθρώσεις, στη μέση, κακή κυκλοφορία αίματος και πολλά άλλα συμπτώματα που συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου. Σε αυτό τον τρόπο εργασίας πρέπει να προσθέσουμε και τις ώρες που καθόμαστε στο σπίτι. Ακόμα και όσοι και όσες εργάζονται σε επίπονες σωματικά εργασίες οφείλουν να προσέξουν τη φυσική τους κατάσταση. 

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η απουσία οποιασδήποτε δραστηριότητας για τη φυσική αναψυχή, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Δυστυχώς, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος συνδέονται άμεσα με τον καθιστικό τρόπο ζωής, καθώς αυτός, πολλές φορές, συνοδεύεται από κακή διατροφή, κάπνισμα ή κατάχρηση αλκοόλ. 

Ας δούμε, όμως, μερικές απλές κινήσεις που αν τις υιοθετήσετε, θα σας βοηθήσουν:

Αν είστε στην εργασία σας, κάντε ένα διάλειμμα, έστω 5-10 λεπτά και περπατήστε. Η χρήση της σκάλας αντί του ανελκυστήρα είναι μια καλή λύση. 

Ένα app στο κινητό σας ή στο ρολόι σας, θα σας κεντρίσει να πιάσετε τον στόχο των βημάτων που θέτει βάσει των κιλών, της ηλικίας και της κίνησής σας.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για 1 ώρα άσκηση την ημέρα. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, πολλές φορές, μας αποτρέπουν από το να χαρίσουμε αυτή τη 1 ώρα στον εαυτό μας. Παρόλα αυτά, μπορείτε να κάνετε μια ωραία βόλτα με τα παιδιά σας ή τον/την σύντροφό σας. Υπάρχουν γωνιές στο αστικό περιβάλλον που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Ένα γεφυράκι, ένα ρέμα, κάποιο παλιό νεοκλασσίκό, ένα άγαλμα!

Αν η εργασία σας ή το σχολείο των παιδιών είναι κοντά, κυκλοφορείστε με τα πόδια σας. Ίσως να σκεφτείτε ότι «πώς να προλάβω;» «κουράζομαι» ή «βαριέμαι». Κι όμως αυτές οι μικρές αλλαγές στις συνήθειες θα φανούν μετά από λίγες ημέρες που το βήμα σας θα ανοίξει.

Η ήπια χρήση ποδηλάτου είναι μια καλή λύση, αν και η πραγματικότητα είναι σκληρή στις πόλεις. Μπορείτε να επιλέξετε διαδρομές με λιγότερη κίνηση για τη βόλτα σας ή την μετακίνησή σας.  

Ας δούμε και κάποιες πιο οργανωμένες μορφές ήπιας  άσκησης: 

Η χρήση των οργάνων που υπάρχουν σε πολλές γειτονιές πλέον. Συνήθως η μετάβαση στα πάρκα της γειτονιάς με τα πόδια και η συνάντηση με ανθρώπους που γυμνάζονται λειτουργεί ωφέλιμα για το σώμα αλλά και για το πνεύμα.

Αρκετά γήπεδα είναι ανοικτά για το κοινό και θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι περπατάνε και μιλάνε, αναλύοντας τα πάντα. Η λεγόμενη «περιπατιτική σχολή». Απλά να γνωρίζετε τα ωράρια για το κοινό.

Αν δεν θέλετε να βγείτε έξω, το YouTube ποικίλει από μικρά sessions γιόγκα ή παραλλαγές Pilates. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα στρωματάκι και την καλή σας διάθεση. Στο στρωματάκι σας, μπορείτε να τεντωθείτε, κάνοντας διατάσεις που ανακουφίζουν, ενώ μπορείτε πάντα να κάνετε Push-ups, κοιλιακούς και ραχιαίους όπως παλιά στο σχολείο, ενώ στο laptop παίζει αγαπημένα τραγούδια.

Αντίδοτο στη πλήξη της μοναχικής άσκησης είναι η εύρεση ενός φίλου ή φίλης που θα σας παρακινήσει. Αυτό το μαγικό «Θα πάμε σήμερα;» μπορεί να σας αλλάξει τη διάθεση και να μην χάσετε την ευκαιρία, όποια και αν είναι η δραστηριότητα. Βέβαια, όχι αν είναι για μπύρες!

Η ήπια φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην πέψη, στη λειτουργία του μεταβολισμού, ανακουφίζει πονεμένους καρπούς, ώμους και μέση, ενώ μειώνει το stress.  Βελτιώνει την αναπνοή και θωρακίζει την καρδιά.

Μια απόφαση είναι, ας το κάνουμε για εμάς και τους ανθρώπους μας!