Ασφαλής οδήγηση στη βροχή

27/10/2021Ασφαλής οδήγηση στη βροχή
Η οδήγηση του αυτοκινήτου σε συνθήκες βροχόπτωσης απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και βελτιώνεται με τα χρόνια οδηγικής εμπειρίας. Παραμένει πάντα επικίνδυνη, καθώς το αυτοκίνητο, το περιβάλλον γύρω μας και φυσικά το οδόστρωμα αλλάζουν. Η απαιτούμενη τριβή μειώνεται από την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, τα λάστιχα δεν έχουν την ίδια πρόσφυση, ενώ και η ορατότητα μειώνεται. 

Κάποιος παλιός οδηγός θα σας έλεγε «το γκάζι και το φρένο στη βροχή να τα πατάς σαν να έχεις ένα αυγό από κάτω από το πόδι σου. Δεν θες να σπάσει!» 

Ας δούμε μερικά καίρια σημεία για τη  οδήγηση υπό βροχή, αλλά και μετά τη βροχή.  

1. Αν ξέρετε ότι έρχεται κύμα κακοκαιρίας, κάντε ένα μίνι έλεγχο στο όχημά σας, ιδιαίτερα στην πίεση των ελαστικών, αλλά και στην καλή λειτουργικότητα των υαλοκαθαριστήρων. Μια ομπρέλα θα σας βοηθήσει, αν συνεχίζει να βρέχει όταν φτάσετε στον προορισμό σας. 

2. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Μια διαδρομή υπό βροχή θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Ξεκινήστε νωρίτερα ή ενημερώστε ότι θα φτάσετε αργότερα. Δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς! Αν δεν χρειάζεται να βγείτε, μην βγείτε! 

3. Επιλέξτε εναλλακτική διαδρομή αν γνωρίζετε ότι αυτή που είχατε σκεφτεί να ακολουθήσετε είναι προβληματική κατά τη διάρκεια ή μετά από μια βροχόπτωση. Επίσης, οποιαδήποτε εφαρμογή GPS θα σας βοηθήσει να επιλέξετε με βάση και την κίνηση στους δρόμους. Επίσης, το ραδιόφωνο είναι μια καλή λύση ενημέρωσης για το τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο στο οδικό δίκτυο. 

4. Σίγουρα μειώστε ταχύτητα είτε βρισκόσαστε στην πόλη, είτε στο εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο. Έχετε περισσότερη ώρα να αντιδράσετε αν χρειαστεί, ενώ και το όχημά σας πατάει καλύτερα στο οδόστρωμα. 

5. Εννοείται ότι πρέπει να ανάψετε τα φώτα σας ώστε να φαίνεστε και να βλέπετε καλύτερα. 

6. Οι αποστάσεις πρέπει να αυξηθούν από το προπορευόμενο όχημα. Έτσι και πάλι έχετε χρόνο να αντιδράσετε, ενώ το σπρέι από τις ρόδες του προπορευόμενου οχήματος δεν θα μειώνει πολύ την ορατότητά σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι θέλετε τριπλάσια απόσταση για να φρενάρετε απ’ ότι σε στεγνό δρόμο. 

7. Μαλακές κινήσεις! Αυτό που είπαμε για το αυγό. Δεν χρειάζεται νευρικό τιμόνι, επιταχύνσεις  και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. 

8. Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά και το πέρασμα από χείμαρρους που έχουν φουσκώσει έστω και λίγο, ακόμα και αν γνωρίζετε την περιοχή. Ακόμα και αν περάσετε, τα φερτά υλικά και το νερό μπορεί να κάνουν ζημιά στο όχημά σας. 

9. Καλό είναι να αποφύγετε τα βαρέα οχήματα που «πετάνε» νερά, ενώ με τη σειρά σας προσέξτε τις μηχανές και τους πεζούς. 

10. Αν φοβηθείτε, απλά σταματήστε σε ασφαλές σημείο για εσάς και τους υπολοίπους. Η δυνατή βροχή ή το χαλάζι δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία για να οδηγήσει κανείς. 

Φαίνεται ότι τα ραγδαία καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν. Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στην καλή κατάσταση των οχημάτων σας, στην αποδοχή όσων συστήνουν οι αρμόδιες αρχές και βέβαια στην σωστή οδηγική συμπεριφορά!