Οδήγηση στο Χιόνι

24/12/2021Οδήγηση στο Χιόνι
Τις ημέρες των γιορτών η μετακίνηση προς τους χειμερινούς προορισμούς ή το πέρασμα ορεινών σημείων μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους και αντιμέτωπες με το χιόνι. Τα παιχνίδια με το χιόνι και οι άσπρες τούφες είναι αγαπημένες συνήθειες. Όταν, όμως, συζητάμε για οδήγηση στο χιόνι ή σε πάγο, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. 

Η οδήγηση στο χιόνι ή σε δρόμους ακόμα και με υποψία πάγου προϋποθέτει την άμεση προσαρμογή των οδηγών στις συνθήκες: 

  • Η ταχύτητά σας πρέπει να είναι χαμηλή, καθώς η ολισθηρότητα είναι μεγάλη και το όχημά σας θέλει μεγαλύτερη απόσταση για να ακινητοποιηθεί. 

  • Αν οι Αρχές σας υποδείξουν τη χρήση αλυσίδων, μην το αμελήσετε! Επίσης, πράξτε το μόνοι σας εφόσον υπάρχει ποσότητα χιονιού στο οδόστρωμα. Ακολουθείστε τις οδηγίες τους, ακόμα και αν δεν σας διευκολύνουν στο ταξίδι σας. «Better safe than sorry» λένε οι Αγγλοσάξονες!  Καλό θα είναι να έχετε κάνει μια πρόβα σε ανύποπτο χρόνο, ώστε να μην βρεθείτε «σε αδιέξοδο» τοποθετώντας τις αλυσίδες εν μέσω χιονόπτωσης. 

  • Αν χιονίζει ή αν υπάρχει ομίχλη, η ορατότητα θα είναι χαμηλή. Οπλιστείτε με υπομονή και κρατείστε αποστάσεις.

  • Ξεχάστε τις απότομες κινήσεις με το τιμόνι ή τα απότομα ξεκινήματα και φρεναρίσματα. Η συμπεριφορά στο χιόνι και τον πάγο δεν αφήνει περιθώρια.

  • Χρησιμοποιείστε τις ταχύτητες για να φρενάρετε τον κινητήρα. Αν το όχημά σας έχει σχετικές ρυθμίσεις για οδήγηση με τις συγκεκριμένες συνθήκες, τότε χρησιμοποιείστε όσα βοηθήματα μπορείτε. 

  • Η χρήση του φρένου πρέπει να είναι όσο πιο μαλακή γίνεται. Τα μπλοκάρισμα των τροχών από ένα απότομο φρενάρισμα ίσως βγάλει το όχημα από την πορεία του. Για να φρενάρετε σε πάγο ή χιόνι χωρίς να μπλοκάρουν οι τροχοί, κατεβάστε ταχύτητα νωρίτερα από το κανονικό, έτσι ώστε να ελαττωθεί σταδιακά, και χρησιμοποιήστε τα φρένα μαλακά.

  • Ανάψτε τα αλάρμ ώστε να φαίνεστε ακόμα περισσότερο από τα προπορευόμενα ή τα οχήματα που ακολουθούν. 

  • Να ανανεώνετε τον αέρα στο όχημα, καθώς η θέρμανση προκαλεί υπνηλία. 

  • Ο παγετός εγκυμονεί κινδύνους καθώς η μέρα ή το βράδυ μπορεί να είναι «καθαρές» και να μην χιονίζει. Αν, όμως, έχει προηγηθεί χιονόπτωση ή βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάποια ανήλιαγα σημεία θα «κρατάνε» πάγο. Αποφύγετε να περνάτε από τέτοια σημεία του δρόμου. 

Αν παρκάρετε σε περιοχή με χιόνι: 

Μπορεί να είναι ένα χιονοδρομικό κέντρο ή ένα σημείο όπου απλά θα παίξετε με το χιόνι! Το πιο βασικό είναι να μπορεί το όχημα να κινηθεί άμεσα. Αφήστε το όχημα με το μπροστινό μέρος προς την πορεία που θα αναχωρήσετε. Μια μανούβρα σε λάσπη ή χιόνι δεν είναι ποτέ εύκολη.
Μην παρακωλύετε την κυκλοφορία και αν μπορείτε, συμβουλευτείτε το δελτίο καιρού. Μια επερχόμενη κακοκαιρία ίσως δυσχεράνει την αναχώρησή σας.

Αν κολλήσετε στο χιόνι: 

Ελαφρύνετε το όχημα και αν σας διευκολύνει χρησιμοποιείστε τα πατάκια του οδηγού και του συνοδηγού ως πιο στέρεα πατήματα εμπρός ή πίσω από τους τροχούς που δίνουν κίνηση στο όχημα. Κάντε απαλές κινήσεις εμπρός πίσω ώστε το όχημα να βγει από τη «λακκούβα» που κόλλησε.
Καλό είναι να έχετε ένα καλό σχοινί ή ειδικό συρματόσχοινο για ρυμούλκηση. Υπάρχει πάντα και η περίπτωση να πρέπει απλά να απομακρύνετε κάποια ποσότητα χιονιού ώστε να απεγκλωβιστεί το όχημα. 

Μπορείτε πάντα να καλέσετε οδική βοήθεια! 

Να περάσετε καλά όπου και να πάτε, με ασφάλεια και προσοχή στους δρόμους!