24/02/2022Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και διαφορετικές εορταστικές περιόδους, οι Απόκριες είναι εδώ!
Η ρίζα της λέξης σημαίνει την αποχή από το κρέας, όπως άλλωστε και η λατινική εκδοχή της η γνωστή μας λέξη «καρναβάλι».
Η συγκεκριμένη γιορτή με παραλλαγές μας πάει πίσω στην αρχαιότητα ως γιορτή του Διονύσου, ενώ οι Απόκριες είναι συνυφασμένες με το πρώιμο ξύπνημα της φύσης και το ξεκίνημα του νέου κύκλου που θα φέρει γονιμότητα και επάρκεια τροφών.
Παράλληλα, οι Απόκριες απελευθέρωναν έστω για μικρό χρονικό διάστημα τους ανθρώπους από τη συμβατικότητα, καθώς η χρήση της μάσκας «έκρυβε» προσωρινά την ταυτότητα και απελευθέρωνε πιο ελευθέριες συμπεριφορές.
Η επικράτηση του Χριστιανισμού δεν οδήγησε στην κατάργηση των εορτασμών, αλλά στην ενσωμάτωση τους στη νέα επικρατούσα θρησκεία.
Το επονομαζόμενο και «Τριώδιο» διαρκεί 3 εβδομάδες. Η λέξη προέρχεται από τις «τρεις ωδές», τους τρεις ύµνους που ψέλνουν οι ιερείς στις Ορθόδοξες εκκλησίες στις 3 Κυριακές αυτών των εβδομάδων.
Την τελευταία Κυριακή που ονομάζεται της Τυροφάγου ή Τυρινής οι εορτασμοί κορυφώνονται, ενώ η Δευτέρα που ακολουθεί είναι η γνωστή μας και αγαπημένη «Καθαρά Δευτέρα», η πρώτη µέρα της Σαρακοστής που θα μας οδηγήσει στο Πάσχα. Φυσικά οι Απόκριες δεν έχουν σταθερές ημερομηνίες, καθώς καθορίζονται από το Πάσχα.
Ξεχωριστή ημέρα είναι η Τσικνοπέμπτη που γιορτάζεται την Πέµπτη 11 µέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Ουσιαστικά, το κρέας έχει την τιμητική του, με τη μυρωδιά από το ψήσιμο, την τσίκνα, να απλώνεται σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας.
Τα καρναβάλια έχουν την τιμητική τους με το πιο πολυπληθές και οργανωμένο να είναι αυτό της Πάτρας. Πολλές πόλεις όπως η Ξάνθη ή το Γαλαξίδι, το Ρέθυμνο και άλλες έχουν φτιάξει μια ωραία παράδοση ξεφαντώματος που δυστυχώς έχει «σωπάσει» αυτά τα δύο χρόνια που αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό.
Κοστούμια, σερπαντίνες, παρελάσεις αρμάτων, τραγούδια. Αναμφίβολα, είναι μια από τις πιο χαρούμενες περιστάσεις για μικρούς και μεγάλους.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει την αναγέννηση της φύσης με τα Ψυχοσάββατα. Επί τρία Σάββατα οι πιστοί και οι πιστές φτιάχνουν και μοιράζουν κόλλυβα στο εκκλησίασμα με σκοπό να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων τους που έχουν φύγει από τη ζωή.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η τελευταία μέρα της αποκριάς, μέρα γιορτής και γλεντιού. Τα θαλασσινά είναι ο κανόνας, συνοδεία ούζου και λαγάνας. Οι χαρταετοί γεμίζουν τον ουρανό με το παραμικρό αεράκι και το πέταγμα τους απαιτεί γνώσεις!
Τέλος, τα έθιμα αυτών των ημερών είναι ξεχωριστά, αποτυπώνουν τις ανάγκες και τις αγωνίες των ανθρώπων και φυσικά απαντώνται σε όλη τη χώρα. Τα λίγο πιο...πονηρά «Μπουρμπούλια», τα γαϊτανάκια, ο βλάχικος γάμος, οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι της Νάουσας και πόσα ακόμα. Πολλά έθιμα σχετίζονται με τρόφιμα που ως βασικό σκοπό έχουν να «προβλέψουν» τα μελλούμενα, ένα γάμο ή μια εγκυμοσύνη αλλά και ένα πιθανό κακό που μπορεί να βρει το σπιτικό.
Ας γιορτάσουμε με προσοχή την χαρούμενη αυτή περίοδο και να ευχηθούμε του χρόνου να έχουμε απελευθερωθεί από την πανδημία που μας «κρατάει» σε απόσταση!