Tips Κηπουρικής

23/03/2022Tips Κηπουρικής
O Μάρτιος αν και σχετικά κρύος φέτος, θεωρείται πάντα ο πρώτος μήνας της άνοιξης. Επιστημονικά, η άνοιξη ξεκινάει στα τέλη του μήνα κατά την εαρινή ισημερία! Να, όμως, που τα φυτά του κήπου ή της βεράντας μας αρχίζουν να ξυπνάνε, καθώς η μέρα έχει μεγαλώσει και το φως είναι πιο «πλούσιο», ενώ ο καιρός μαλακώνει!

Αν το χόμπι σας είναι η κηπουρική ή σκοπεύετε να την ξεκινήσετε, διαβάστε μερικές πρακτικές συμβουλές για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για ό,τι σας λείπει, εργαλεία, χώμα, σπόροι, λιπάσματα, γλάστρες, είναι πλέον εύκολο να τα βρείτε σε φυτώρια, πολυκαταστήματα ή ακόμα και σε μεγάλα super market.

Αν έχετε κήπο πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος, με ένα καλό σκάψιμο και να να το εμπλουτίσετε με κοπριά ή compost, ώστε να ανταποκριθεί καλά στα νέα δέντρα, στα λουλούδια ή στα κηπευτικά που τυχόν θα βάλετε.

Ειδικά για τον κήπο σε εξοχική κατοικία ή στη μόνιμή σας κατοικία αν αυτή είναι σε ημιαστική ή αγροτική περιοχή και για την πρόληψη πυρκαγιών την καλοκαιρινή περίοδο, είναι χρήσιμο να καθαρίσετε τα σημεία που έχουν ξερά κλαδιά ή ψηλά χόρτα, καθώς σε 3 μήνες θα αποτελούν επικίνδυνη κάυσιμη ύλη.

Η διαδικασία της κομποστοποίησης έχει ενδιαφέρον, καθώς θέλει υπομονή αλλά ανταμείβει με καλής ποιότητας λίπασμα και μάλιστα «σπιτικό». Καρποί, φύλλα και επιλεγμένα οικιακά οργανικά υπολείμματα συνεργάζονται για μήνες ώστε να γίνουν μια μάζα που θα χαρίσει ξανά ζωή.

Αν έχετε γκαζόν, πρέπει να το κουρέψετε, να κλείσετε τις τρύπες και να ρίξετε το ειδικό λίπασμα για χλοοτάπητες. Μπορείτε να πάρετε και τούφες από δυνατά σημεία για να ενισχύσετε κάποια πιο αδύναμα.

Είτε σε κήπο, είτε σε βεράντα, μια βασική εργασία είναι ο ενδελεχής έλεγχος του αυτόματου ποτίσματος, εφόσον υπάρχει, από τη μπαταρία μέχρι τις ενώσεις και τα μπεκ. Το αυτόματο πότισμα αποδίδει αν το προσέχουμε. Τα άλατα του νερού το ταλαιπωρούν, όπως και η ακτινοβολία και οι αλλαγές θερμοκρασίας. Εννοείται ότι πρέπει να το ρυθμίσετε με έξυπνο τρόπο καθώς οι μέρες ζεσταίνουν, αλλά κάποιες βροχές δίνουν ακόμα κάποιες ποσότητες νερού στα φυτά.

Αγοράστε φρέσκα καλλωπιστικά φυτά και ελέγξτε τα σημεία στη βεράντα ή στον κήπο που είχατε βάλει βολβούς ή σπόρους. Ίσως παρατηρήσετε «κίνηση»!  

Κάποιες ελιές, πορτοκαλιές ή λεμονιές στο εξοχικό θέλουν και αυτές φροντίδα! Κάντε ένα κλάδεμα σε νεκρά κλαδιά ή σε παραφυάδες και βάλτε χαλκό στα πιο μεγάλα κλαδιά που κόψατε ώστε να προστατέψετε το φυτό από ασθένειες.

Ακόμα, ξεκινήστε να λιπαίνετε τα φυτά με τις σωστές δοσολογίες και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν καρποί πλέον στα δέντρα.

Tip για την ελιά: Το βόριο, το ασβέστωμα και ο βορδιγάλειος πολτός είναι καλοί φίλοι της!

Αν υπάρχουν κλήματα, το αμπελάκι σας θα χρειαστεί λίπανση και αν έχετε κέφι κάντε μια διάγνωση τόσο των φύλλων όσο και του εδάφους σε έναν ειδικό γεωπόνο! Επίσης, είναι καλή εποχή για να βάλετε νέα φυτά.

Τέλος, μπορείτε να σπείρετε καλοκαιρινά λαχανικά, φρούτα και να γεμίσετε γλάστρες ή παρτέρια με ανθοφόρα φυτά!

Ήρθε η ώρα λοιπόν να φροντίσετε τον κήπο σας! Επιλέγοντας τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας, καλύπτεστε ακόμα και για ζημιές που μπορεί να προκύψουν σε αυτόν.