Διεθνής Ημέρα Μουσείων

18/05/2022Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Πότε επισκεφθήκατε τελευταία φορά ένα μουσείο;  Στις 18 Μαΐου πάντως, θα είναι μια καλή περίσταση καθώς είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η οποία εορτάστηκε πρώτη φοράτο 1977 μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ή “ICOM”.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ τωνλαών». Ως εκ τούτου, την ημέρα εορτασμού, η είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

Μουσεία με αρχαιότητες, μουσεία τέχνης, παιδικά,επιστημονικά, λαογραφικά, πολεμικά, με αμύθητους, σπάνιους θησαυρούς. Αλλά υπάρχουν και κάποια με πιο ιδιαίτερα και πρωτότυπα εκθέματα (όπως το Μουσείο Κομπολογιούστο Ναύπλιο ή το Μουσείο Σοκολάτας στη Βιέννη). Όλοι και όλες έχουμε θαυμάσει όμορφους πίνακες, αγάλματα και πληθώρα αντικειμένων και έχουμε διευρύνει τιςγνώσεις και τον τρόπο σκέψης μας χάρη σε αυτά.

Έχετε αναρωτηθεί τι πολιτισμικό πλούτο κρύβουν τα μουσεία; Από το πιο ταπεινό μουσείο σε ένα χωριό,μέχρι το Μουσείο του Βατικανού, την Tate και το Βρετανικό Μουσείο;

Το Μουσείο του Λούβρου είναι το πλέον αγαπητό, καθώς το 2019 το επισκέφθηκαν σχεδόν 10 εκατ. επισκέπτες. Ακολουθεί το Εθνικό Μουσείο της Κίνας με 7,4 εκατ. επισκέπτες, ενώ το πρώτο σε επισκεψιμότητα μουσείο της Ελλάδας είναι αυτό της Ακρόπολης, με 1,8 εκατ. επισκέπτες το 2019.

Αν έχετε μικρά παιδιά, μια βόλτα στο Μουσείο Παιχνιδιών ή το Παιδικό Μουσείο είναι πάντα μια καλή ιδέα. Ξεχωριστά είναι επίσης το Νομισματικό και το Πολεμικό Μουσείο και τα δύο στο κέντρο της Αθήνας.

Φυσικά, όλα τα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας κρύβουν θησαυρούς κι αξίζουν το ενδιαφέρον μας είτε βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, το Ναύπλιο, την Τήνο ή τον Πύργο Ηλείας.

Σημαντικοί όμως είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι. Στην Αττική ενδεικτικά αναφέρουμε -εκτός από τον εμβληματικό Βράχο της Ακρόπολης-, την Αρχαία Αγορά, τον Κεραμεικό, τον Ναό του Ηφαίστου. Λιγότερο γνωστοί αλλά εξαιρετικοί για επίσκεψη είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας και το Αμφιαράειο στον Κάλαμο Αττικής.

Αν βρεθείτε εκτός Αθηνών, το Δίον, η Αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Κνωσός, η Δωδώνη, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης είναι κάποιες από τις περιοχές με αναμφίβολο ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Η ΜΙΝΕΤΤΑ έχει μια δική της ξεχωριστή πρόταση: το ψηφιακό τηςΜουσείο, που είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο! Η περιήγηση μπορεί να γίνει από το laptop, το tablet ή το κινητό μας, αλλά και με χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, καθώς ο χώρος υποστηρίζει τεχνολογία virtual reality.

Συγκεκριμένα, στο ΨηφιακόΜουσείο ΜΙΝΕΤΤΑ λειτουργούν τρεις αίθουσες. Οι αίθουσες ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1 & 2, περιλαμβάνουν συμβόλαια, εμπορική αλληλογραφία, εκδόσεις και διαφημιστικό υλικό του ασφαλιστικού Κλάδου - από την Ελλάδα και το εξωτερικό - τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Η αίθουσα ΜΙΝΕΤΤΑ, περιλαμβάνει πληροφορίες από την ίδρυση της Εταιρίας έως σήμερα. Το κοινό μπορεί να περιηγηθεί ανατρέχοντας σε φωτογραφίες, πιστοποιήσεις και βραβεία που έχει λάβει η Εταιρία, αλλά και διαφημιστικό υλικό - παλαιότερο και σύγχρονο.