Αυτά τα κομμάτια καουτσούκ κάνουν τη διαφορά!

21/10/2022Αυτά τα κομμάτια καουτσούκ κάνουν τη διαφορά!
Τα ελαστικά μπορεί να μην είναι το σημαντικότερο μέρος του οχήματός σας, αλλά είναι το μόνο που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Τι λοιπόν προσδοκούμε από αυτά; Να έχουν την κατάλληλη τριβή και πρόσφυση στην άσφαλτο, να αντιδρούν σωστά όταν φρενάρουμε και να «υπακούν» όταν χρειάζεται να επιταχύνουμε ή να στρίψουμε.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα ελαστικά είναι αναλώσιμα. Δύσκολα θα αλλάξουμε κινητήρα, πόρτες, ακόμα και ζάντες. Ελαστικά, όμως, οφείλουμε να αλλάζουμε! 

Ο Κόσμος των Ελαστικών
Από ένα καρτ μέχρι ένα θηριώδες μηχάνημα έργων, όλα τα οχήματα χρειάζονται ελαστικά. Τα υλικά των σύγχρονων ελαστικών είναι φτιαγμένα από συνθετικό καουτσούκ, φυσικό καουτσούκ, ύφασμα και σύρμα, μαζί με διάφορες άλλες προσμείξεις υλικών. 
Τα ελαστικά αναπτύχθηκαν τεχνολογικά μέσα στα εργοστάσια παραγωγής και φυσικά με καλή αφορμή τους αγώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Formula 1. Διαφορετικές γόμες, ειδικά ελαστικά για βροχή, για τρομερές αποδόσεις και αντοχές δημιουργήθηκαν μέσα από ενδελεχή επιστημονική έρευνα.
Εμείς, οι κοινοί θνητοί, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διαφορετικά σχέδια,  διαστάσεις και προδιαγραφές και η επιλογή του κατάλληλου ελαστικού για το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες, με βασικότερους τη χρήση του οχήματος και το οδόστρωμα στο οποίο κινούμαστε.
Υπάρχουν τα ελαστικά επιδόσεων, τα χειμερινά ελαστικά, τα ελαστικά για οδήγηση εκτός δρόμου, καθώς και πολλές άλλες ειδικές κατηγορίες. Και φυσικά, τα ελαστικά για όλες τις εποχές, που συνήθως χρησιμοποιούμε όσοι και όσες κάνουμε καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου.
Όπως είναι φυσικό, τα ελαστικά επιδόσεων ή π.χ. τα θερινά ελαστικά, είναι φτιαγμένα για συγκεκριμένο σκοπό άρα είναι ακατάλληλα στη βροχή ή για καθημερινή οδήγηση. Τα χειμερινά ελαστικά έχουν πρόσφυση σε κρύο και χιονισμένο οδόστρωμα, ενώ υπάρχουν ακόμα και ειδικά ελαστικά με καρφιά για οδήγηση σε πάγο ή ελαστικά με μεγάλες αυλακώσεις για οδήγηση σε λάσπη ή χώμα.
Τα ελαστικά 4 εποχών προσφέρουν απόδοση στο χρόνο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα καθώς έχουν αυλακώσεις για τη διαφυγή του νερού, δεν είναι ιδιαίτερα θορυβώδη και μπορούν να αντέξουν μια διαδρομή σε ήπιο χωματόδρομο.  

«Εχθροί» των Ελαστικών
Γυαλιά, βίδες, καρφιά, λακκούβες και κακό οδόστρωμα, λάθος πίεση αέρα, κακή χρήση του αυτοκινήτου, αδιαφορία για την αντικατάστασή τους. Αυτοί είναι οι κύριοι «εχθροί» των ελαστικών. Ακόμα, ο ήλιος και διάφορα χημικά όπως λάδια και λιπαντικά δεν είναι «φίλοι» των ελαστικών μας.

Τι προσέχουμε; 
Πρώτα απ’όλα, την πίεση του αέρα. Τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα έχουν αισθητήρες πίεσης. Η λανθασμένη πίεση φθείρει το ελαστικό, αυξάνει την κατανάλωση και φυσικά κάνει επικίνδυνη την οδήγηση.
Παρακολουθούμε τον δείκτη φθοράς των ελαστικών, και αν δεν μπορούμε ή δεν ξέρουμε να το κάνουμε, ζητάμε τη βοήθεια επαγγελματία. Ένα ξερό, πολυκαιρισμένο ελαστικό φαίνεται και με γυμνό μάτι και πρέπει να το αντικαθιστούμε ακόμα και αν ο δείκτης δεν είναι φθαρμένος. 
Ελέγχουμε το ελαστικό για σκισίματα, τρύπες, «καρούμπαλα» ή άλλες διαφοροποιήσεις που επίσης διακρίνονται εύκολα. 
Τέλος, για να καταλάβετε πόσο χρονών είναι τα ελαστικά σας αλλά και ποιος είναι ο τύπος τους, στο πλαϊνό μέρος κάθε ελαστικού υπάρχει μια σειρά από αριθμούς που μαρτυρούν την εβδομάδα και τη χρονιά κατασκευής τους. Να σημειώσουμε ότι η φθορά ενός ελαστικού, αρχίζει με το που κατασκευαστεί και όχι όταν τοποθετηθεί.
Για παράδειγμα, αν μετά την ένδειξη DOT και ένα κωδικό όνομα βρείτε 4 νούμερα, π.χ.«2322»,  αυτό σημαίνει πως το ελαστικό κατασκευάστηκε την 23η εβδομάδα, ή αλλιώς τον Ιούνιο, του 2022.
Οι άλλοι αριθμοί σχετίζονται με το πλάτος, το προφίλ και τη διάμετρο του ελαστικού, τη διάμετρο της ζάντας, τον δείκτη φορτίου και τον δείκτη ταχύτητας. Για παράδειγμα, τα ακόλουθα νούμερα και σύμβολα  «205/60 R 16 92 Η» σε ένα ελαστικό σημαίνουν ότι το πλάτος είναι 205 χιλιοστά, η αναλογία του προφίλ προς το πλάτος του ελαστικού είναι 60, το R υπονοεί τη λέξη Radial, η διάμετρος της ζάντας είναι 16 ίντσες, το φορτίο που αντέχουν τα ελαστικά καταγράφεται με έναν λόγο που στο παράδειγμά μας είναι 92 και αντιστοιχεί σε 630 κιλά φορτίο και τέλος το H, είναι ο δείκτης ταχύτητας που ισοδυναμεί με όριο τα 210 χλμ. 
Σε γενικές γραμμές, υποστηρίζεται πως μετά από πέντε χρόνια χρήσης, τα ελαστικά θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από ειδικό. Επίσης συνίσταται περίπου στα 2 χρόνια, τα πίσω ελαστικά να έρθουν στους μπροστινούς τροχούς και το αντίστροφο. 

Ναι αλλά…DOT τι σημαίνει;
Σωστά! Αν η συζήτηση έρθει στα ελαστικά σε κάποια παρέα σας και θέλετε αυτό το έξτρα tip, DOT σημαίνει Department of Transportation, αναφέρεται στους αυστηρούς κανονισμούς που πρέπει να πληρούν τα ελαστικά κατά το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ.
Προσέχουμε, λοιπόν, τα ελαστικά μας για την ασφάλεια όλων, τη δική μας και των γύρω μας. Αυτά τα κομμάτια καουτσούκ κάνουν τη διαφορά!