Κομπόστ: Φτιάξτε το δικό σας λίπασμα μειώνοντας απλώς τα απορρίμματα,

27/01/2023Κομπόστ: Φτιάξτε το δικό σας λίπασμα μειώνοντας απλώς τα απορρίμματα,
Η κομποστοποίηση είναι η διαδικασία διάσπασης οργανικών υλικών, όπως υπολείμματα τροφών και απορρίμματα κήπων, σε μια πλούσια, γεμάτη θρεπτικά συστατικά «ουσία» που βοηθάει το έδαφος και μπορεί να προστεθεί σε κήπους, μποστάνια και γκαζόν. 

Δεν είναι μόνο ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για τη μείωση των απορριμμάτων, αλλά αποτελεί ένα δωρεάν λίπασμα. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι κομποστοποίησης με πιο συνηθισμένη την απόθεση των κατάλληλων υλικών σε έναν ειδικό κάδο ή σε ένα σημείο στην αυλή σας. 

Αν έχετε αυλή, στο σπίτι ή το εξοχικό, το πρώτο βήμα στην κομποστοποίηση  είναι να επιλέξετε μια θέση για τον σωρό κομποστοποίησης. Η τοποθεσία θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε μια περιοχή που δέχεται μερική σκιά ή πλήρη ήλιο, καθώς η διαδικασία κομποστοποίησης παράγει θερμότητα και ο σωρός χρειάζεται αρκετό αερισμό για να αποφευχθεί η οσμή και η υπερθέρμανση. 

Στη συνέχεια, συγκεντρώστε οργανικά υλικά για τον σωρό κομποστοποίησης. Τα υλικά αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν υπολείμματα τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, τσόφλια αυγών, κατακάθια καφέ και φακελάκια τσαγιού, καθώς και απορρίμματα κήπων, όπως φύλλα, κομμένο γρασίδι και μικρά κλαδιά. Αποφύγετε την προσθήκη κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και άρρωστων φυτών καθώς αυτά τα υλικά μπορούν να προσελκύσουν παράσιτα και ασθένειες. 

Όταν έχετε συλλέξει επαρκή ποσότητα οργανικών υλικών, είναι καιρός να αρχίσετε να φτιάχνετε το σωρό κομποστοποίησης. Για αρχή, προσθέστε μερικά εκατοστά χονδρόκοκκου υλικού, όπως κλαδιά ή άχυρο, στον πυθμένα του σωρού για να βελτιώσετε την αποστράγγιση. 

Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα από «πράσινα» υλικά, όπως υπολείμματα κουζίνας και κομμένο γρασίδι, και στη συνέχεια, συμπληρώστε το με ένα στρώμα από «καφέ» υλικά, όπως φύλλα και άχυρα. Η αναλογία καφέ και πράσινων υλικών πρέπει να είναι περίπου ίση. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία διαστρωμάτωσης μέχρι ο σωρός να έχει ύψος ένα μέτρο. 

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία αποσύνθεσης, ο σωρός κομπόστ πρέπει να αερίζεται ή να ανακατεύεται. Η συχνότητα εξαρτάται από το μέγεθος του σωρού και από τους τύπους και τις ποσότητες των υλικών που έχετε προσθέσει. Μια φορά την εβδομάδα είναι το ιδανικό και μπορείτε να το κάνετε με μια πιρούνα ή τσουγκράνα ή ακόμα και με ένα ειδικό εργαλείο εξαερισμού κομπόστ. 

Ο σωρός κομπόστ  θα αρχίσει να αποσυντίθεται. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σωρός συρρικνώνεται και ότι γίνεται πιο σκούρος, πιο ξηρός και πιο αφράτος. Ο σωρός σιγά-σιγά θα γίνεται λιγότερο αρωματικός και θα εκπέμπει λιγότερη θερμότητα. 

Μόλις ο σωρός κομπόστ αποκτήσει μια σταθερή σκούρα, εύθρυπτη υφή, είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό στον κήπο ή το γκαζόν σας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τελικό κομπόστ θα πρέπει να προστίθεται στο έδαφος σε μικρές ποσότητες, καθώς μπορεί να είναι ισχυρό σαν λίπασμα. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν κηπουρό για να προσδιορίσετε το κατάλληλο ποσοστό εφαρμογής για το συγκεκριμένο έδαφος και τα φυτά σας. 

Η διαδικασία είναι παρόμοια αν διαθέτετε τον ειδικό κάδο, ενώ μπορείτε να ενημερωθείτε από τον Δήμο που διαμένετε για προγράμματα παροχής κάδων ή κομπόστ. 

Εν κατακλείδι, η κομποστοποίηση είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος για τη μείωση των απορριμμάτων και τη δημιουργία του δικού σας λιπάσματος. Με την κατάλληλη φροντίδα και διαχείριση, μπορείτε να έχετε μια σταθερή προμήθεια κομπόστ για τον κήπο σας.