Σώμα; Check, Διάθεση; Up. Ή Απλά Προσυμπτωματικός Έλεγχος Υγείας

15/02/2023Σώμα; Check, Διάθεση; Up. Ή Απλά Προσυμπτωματικός Έλεγχος Υγείας
Με τον ξενόγλωσσο όρο «check-up» εννοούμε αυτό που εκφράζει καλύτερα ο ελληνικός όρος «προσυμπτωματικός έλεγχος». Κι όμως στη γλώσσα μας πέρασε θαυμάσια ως «τσεκ απ» ή αλλιώς «δεν πας να κοιτάξεις…» και βάλτε εσείς «την καρδιά σου», «τα νεφρά σου», «το συκώτι σου». 

Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που θα ακούσουμε «Δεν πάω σε γιατρούς, όλο κάτι θα μου βρουν». Μα, ακριβώς! Αυτό το κάτι είναι που πρέπει να προλάβουμε, αυτό το κάτι που αν το αφήσουμε θα μας ταλαιπωρήσει και εμάς και τους αγαπημένους μας. 

Μόνο με ένα γενικό check up μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα αυτής της θαυμάσιας «μηχανής», του σώματός μας. Μόνο προλαμβάνοντας, θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας, ψυχή και σώμα, να συνεχίσει!  

Ποιες εξετάσεις, όμως, περιλαμβάνει το ετήσιο check up

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Μια γενική εξέταση αίματος, οι βιοχημικές εξετάσεις και η γενική εξέταση ούρων. Τα ξέρουμε, αλλά ας θυμηθούμε το πόσο σημαντικός είναι ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη, τα λευκά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, η κρεατινίνη και η ουρία. Επίσης, το σάκχαρο, η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια αλλά και κάποια πιο… εξωτικά ονόματα όπως οι τρανσαμινάσες, η Αλκαλική φωσφατάση, και η γ-GT. 

Μην ξεχνάμε ότι με μια απλή εξέταση των ούρων ίσως βρούμε μια κύστη, μια λοίμωξη ή ένα πρόβλημα στα νεφρά. 

Ανάλογα το φύλο, θα πρέπει να δούμε, όσο μεγαλώνουμε, κάποιες πιο συγκεκριμένες εξετάσεις. Κομβικές κρίνονται οι εξετάσεις για τον προστάτη στους άνδρες και οι γυναικολογικές εξετάσεις στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των μαστών και της οστικής πυκνότητας. Και στα δύο φύλα είναι καλό να ελέγχεται μετά από κάποια ηλικία και το παχύ έντερο. 

Εννοείται ότι αν έχετε κληρονομικότητα σε καρδιολογικά νοσήματα, διαβήτη, θυρεοειδή αδένα ή νεοπλασίες, είναι ακόμα πιο επιτακτικό να ελέγχεται το σώμα σας τακτικά. Το ίδιο σας προτείνουμε αν είστε υπέρβαρος/η ή αν καπνίζετε. 

Ξέρετε τι ξεχνάμε πολλές φορές; Χαμογελάστε! Τον/την οδοντογιατρό μας. Μια επίσκεψη για καθαρισμό και έλεγχο ίσως μας γλυτώσει μελλοντικά από έξοδα αλλά και τον, όχι τόσο ευχάριστο, ήχο του τροχού. 

Μετά τα 50, ο/η οφθαλμίατρος μπορεί να προλάβει μεγαλύτερες ζημιές στα μάτια μας. Μια τακτική επίσκεψη ώστε να ξέρουμε τις αντοχές των ματιών μας και το επίπεδο της όρασης είναι μια πολύ καλή ιδέα. 

Όσο και να ακούγονται πολλές αυτές οι εξετάσεις, αν τις προγραμματίσετε θα αποκτήσουν ροή και δεν θα είναι μια ενοχλητική διαδικασία. 

Πριν από το check-up

Για 24 ώρες πριν από την αιμοληψία, καλό είναι να αποφεύγονται τα βαριά λιπαρά γεύματα, τα γλυκά, και τα αλκοολούχα ποτά, ενώ κατά το τελευταίο δωδεκάωρο απαιτείται νηστεία από οποιαδήποτε τροφή και ίσως και τα ροφήματα με καφεΐνη. Προφανώς και επιτρέπονται το νερό και τα φάρμακα που πιθανά λαμβάνετε αλλά όχι πάντα. Ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.  

Για την γενική εξέταση των ούρων συλλέγουμε την πρώτη πρωινή ούρηση σε ένα αποστειρωμένο δοχείο από το φαρμακείο. 

Θα αφήνατε το σπίτι σας κακοσυντηρημένο; Γιατί να αφήσετε το σώμα σας;