Βάλτο στην πρίζα. Κινούμαστε Ηλεκτρικά

23/02/2023Βάλτο στην πρίζα. Κινούμαστε Ηλεκτρικά
Αναμφίβολα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Ένα από τα κύρια οφέλη είναι η εξοικονόμηση κόστους καυσίμων. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι πολύ φθηνότερη από τη βενζίνη ή το ντίζελ, άρα και το κόστος οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ χαμηλότερο από την οδήγηση ενός παραδοσιακού αυτοκινήτου που κινείται με βενζίνη. 

Ένα άλλο πλεονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγουν μηδενικές εκπομπές, οπότε είναι πολύ καλύτερα για το περιβάλλον από τα παραδοσιακά αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη, ντίζελ ή και φυσικό αέριο. 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σχετικά αθόρυβα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν όχληση, κάτι που κάνει την οδήγησή τους πιο ευχάριστη. Κάντε εικόνα την καθημερινότητα στην πόλη και την οδήγηση στον αστικό ιστό, όπου ο θόρυβος των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. 

Ωστόσο, η κατοχή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει και κάποια μειονεκτήματα. Αν και τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φτάνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα αυτονομίας, ειδικά στα μεγάλα ταξίδια ή αν χρησιμοποιούνται συχνά μέσα στην πόλη, οι χρήστες είναι καλό να γνωρίζουν που βρίσκονται φορτιστές, το οποίο είναι εύκολο στην ψηφιακή εποχή. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν πλέον πάνω από 2000 σταθμοί φόρτισης, αριθμός που θα αυξάνεται συνεχώς. Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι πιο ακριβά από τα παραδοσιακά αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη, ντίζελ ή φυσικό αέριο, κυρίως εξαιτίας του κόστους της μπαταρίας. 

Με την τεχνολογία και την καινοτομία να εξελίσσονται συνεχώς, η κατοχή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα φτάσει να έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης κόστους στα καύσιμα, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της αθόρυβης κυκλοφορίας. Μελλοντικά, είναι εξαιρετικά πιθανό να βλέπουμε μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Να έχετε κατά νου ότι η τεχνολογία της υδρογόνου ως καύσιμου λογικά θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά ακόμα βρίσκεται στο ξεκίνημά της αναφορικά με την εφαρμογή της. 

Η Μινέττα Ασφαλιστική πρωτοπόρησε και έφερε στην Ελλάδα τα πλήρη πακέτα για την ασφάλιση ηλεκτρικών ΙΧ και Ταξί με την ονομασία «.electrify» 1,2,3 & 6. Η διαφορά τους με τα κλασικά πακέτα ασφάλισης αυτοκινήτου είναι ότι σε αυτά προβλέπεται η αστική ευθύνη κατά τη φόρτιση, το προσωπικό ατύχημα του οδηγού κατά τη φόρτιση, η κλοπή του καλωδίου φόρτισης, οι υλικές ζημιές κατά τη φόρτιση και η ενοικίαση μπαταριών ή οχήματος αντικατάστασης σε περίπτωση ανάγκης.