24/02/2023Το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί παράδοση στη χώρα μας, ειδικά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά η ιστορία του, χάνεται πίσω στους αιώνες και σε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Πόσο όμορφος είναι ο ουρανός με ένα ελαφρύ αεράκι, χρωματισμένους από τους χαρταετούς που χορεύουν; Θα έχετε ακούσει ίσως το ορχηστρικό κομμάτι «Χαρταετοί» του Μίκη Θεοδωράκη που πρωτοακούστηκε το 1963 στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «H γειτονιά των αγγέλων».
Ο χαρταετός πλέον μπορεί να είναι από πλαστικό ή και ύφασμα, ακόμα και από ανθεκτικό χαρτί. Συνήθως χρησιμοποιείται κάποιο ελαφρύ ξύλο, υλικά για την ουρά και μπόλικος σπάγκος.
Η παράδοση του πετάγματος χαρταετών χρονολογείται από την αρχαία Κίνα, όπου αρχικά χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς ως σινιάλα για τις κινήσεις των αντιπάλων αλλά και για τη μέτρηση αποστάσεων. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τους χαρταετούς και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ειδικά οι χώρες της Ασίας έχουν μεγάλη παράδοση στο πέταγμα χαρταετού που τελικά υιοθετήθηκε και από άλλους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.
Σε ορισμένες χώρες, το πέταγμα χαρταετού συνδέεται με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην Ινδία, για παράδειγμα, αποτελεί σημαντικό μέρος ινδουιστικών εορτών. Στην Ιαπωνία υπάρχει ετήσιο φεστιβάλ χαρταετού που θεωρείται σημαντικό γεγονός, με τις ομάδες χαρταετών να ανταγωνίζονται για τον καλύτερο σχεδιασμό και την καλύτερη… πτητική απόδοση!
Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας. Η χριστιανική παράδοση συνέδεσε το πέταγμα του χαρταετού με τον άνθρωπο που προσπαθεί να «αγγίξει» το Θείο!
Στα πρακτικά τώρα: χαρταετοί κάθε είδους και μεγέθους, πωλούνται αρκετές ημέρες πριν στα διάφορα καταστήματα αλλά και από πλανόδιους πωλητές.
Οι γνώστες λένε ότι για μια επιτυχημένη πτήση, πρέπει να δίνουμε προσοχή στην ισορροπία του χαρταετού, στην καλούμπα, στα ζύγια αλλά και στο μέγεθος της ουράς. Ε και φυσικά να βοηθήσει κι ένα σταθερό αεράκι!
Επιβάλλεται να επιλέγουμε ανοιχτούς χώρους χωρίς ηλεκτροφόρα καλώδια για να «αμολήσουμε καλούμπα» και φυσικά μην-το-κάνουμε-ποτέ όπως ο πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φρανγκλίνος που πέταξε τον χαρταετό του με ένα κλειδί περασμένο σε σύρμα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας για να αποδείξει ότι ο κεραυνός ήταν μια μορφή ηλεκτρισμού!
Απολαύστε τον χαρταετό και χαρείτε το όσο και τα παιδιά! Φτάστε ψηλά! Είναι άλλωστε μια όμορφη, χαλαρή δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει χαρά, ελευθερία και να μας κάνει να περάσουμε αρκετές ώρες σε έναν ωραίο ανοιχτό χώρο στη φύση.