Ημέρες Μουσικής: Jazz, Κάλλας και Ελληνική Ποίηση

10/03/2023Ημέρες Μουσικής: Jazz, Κάλλας και Ελληνική Ποίηση
Ενδιαφέρουσες, διαφορετικές και πολλά υποσχόμενες είναι οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στην Αθήνα από τις 16 μέχρι τις 21 Μαρτίου. Πάμε να τις δούμε με χρονολογική σειρά. Για περισσότερες πληροφορίες, αναζητήστε τις ιστοσελίδες των ιδρυμάτων και του Μεγάρου Μουσικής. 

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη | Πέμπτη 16 Μαρτίου 20:30 | Κύκλος Μαρία Κάλλας
Μουσικοθεατρικό αναλόγιο βασισμένο στη σχέση και τη ζωή των δύο αδελφών, Μαρίας και Τζάκυ Καλογεροπούλου, και στη δύσκολη σχέση που είχαν μεταξύ τους.  Η Μαρία έλεγε: «Η αδελφή μου ήταν λεπτή και όμορφη και η μητέρα πάντα την προτιμούσε. Εγώ ήμουν ασχημόπαπο… Η αδελφή μου πρωταγωνιστούσε στην οικογένεια. Όταν μεγαλώσαμε, όμως, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Εγώ έγινα Ντίβα και εκείνη έγινε το απόλυτο τίποτα».  Η Μάγδα Μαυρογιάννη διηγείται την ιστορία για την ιδιαίτερη αυτή σχέση και ο ψυχίατρος Τάσος Ψιμάρας αναλύει την περίπτωση των δύο αδελφών.  Το λυρικό τραγούδι ενισχύει τη ροή της ιστορίας, με γνωστές άριες που τραγούδησε στη καριέρα της η Ντίβα Μαρία Κάλλας. 
Η ιδέα, η συγγραφή κειμένου και η αφήγηση είναι της Μάγδας Μαυρογιάννη. Σοπράνο: Βασιλική Καραγιάννη, Βαρύτονος: Διονύσης Σούρμπης, Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας.

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή | Παρασκευή 17 Μαρτίου 20:30 | Jazz στο Μουσείο
Η δημοφιλής σειρά συναυλιών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Jazz στο Μουσείο συνεχίζει το αφιέρωμα Ποίηση και Jazz με ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση από τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη και την Κατερίνα Πολέμη, την Παρασκευή 17 Μαρτίου.
Ο συνθέτης Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης μελοποιεί μια ποιητική ανθολογία σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ποίησης και, με αφορμή το αφιέρωμα «Ποίηση και Jazz», μαζί με το κουαρτέτο του «συνομιλούν» με Έλληνες ποιητές. Η ποιητική αυτή ανθολογία διατρέχει πολλούς και διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς, καθώς η ποίηση της προεπαναστατικής περιόδου διασταυρώνεται με αυτήν του μεσοπολέμου αλλά και την σύγχρονη ποίηση. Τραγουδάει η συνθέτις και ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη.
Τα Jazz Chronicles συνεχίζουν και το 2023 να προσκαλούν και να προκαλούν τη μουσική εξερεύνηση, στρέφοντας το βλέμμα στην jazz ως «μουσική του τώρα»,  με τρεις νέες συναυλίες που ξεκινάνε από διαφορετικές περιοχές της σύγχρονης τζαζ γεωγραφίας για να συναντηθούν στον Φάρο του ΚΠΣΝ. 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | Κυριακή 19 Μαρτίου 21:00 | Jazz Chronicles
Ο Κωστής Χριστοδούλου, πιανίστας και συνθέτης με πολυετή παρουσία στην εγχώρια Jazz μουσική σκηνή και σπουδές ανώτατης μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στη Φινλανδία, έρχεται στο ΚΠΙΣΝ με ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό απόσταγμα που μας μεταφέρει κατευθείαν στην ουσία της μουσικής. 
Το Πράγμα, η ορχήστρα του Κωστή Χριστοδούλου αποτελείται κυρίως από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, που βασίζονται στην παράδοση του swing και του blues ενώ δανείζονται ανατολίτικα στοιχεία. Tο Πράγμα βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση χαράς και ψυχαγωγίας για τους ακροατές, αλλά και τους ίδιους τους μουσικούς. Η φυσικότητα των μουσικών του φράσεων και ο υπερρεαλιστικός συγκερασμός ρυθμού και μελωδίας ενεργοποιούν συγκινησιακές εμπειρίες από την πεπερασμένη, αλλά ιστορική Jazz μουσική σκηνή της δεκαετίας του ‘60. 

Μέγαρο Μουσικής | Τρίτη 21 Μαρτίου  20:30 | «Οι ποιητές μας τραγουδούν»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη περιδιαβαίνουν τον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, που έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Λεοντής και ο Γιάννης Σπανός. Η επιμέλεια των κειμένων είναι του Γιώργου Λιάνη. Στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, ο Αχιλλέας Γουάστωρ. Ακούγονται μελοποιημένοι οι: Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος κ.ά.