Λογιστικά Γραφεία: Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς

06/04/2023Λογιστικά Γραφεία: Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς
Ξεκλειδώνω το γραφείο νωρίς το πρωί, ανοίγω τα παντζούρια να μπει φως, εκκινώ τους υπολογιστές, ενώ σιγά σιγά έρχονται και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του γραφείου. Λογιστές και λογίστριες όπως εγώ. Ακολουθώ περίπου 20 χρόνια αυτό το επάγγελμα. Ξεκίνησα να εργάζομαι ως βοηθός και πλέον είμαι «Λογιστής-Φοροτεχνικός Ά τάξης» όπως είναι ο επίσημος τίτλος. 

Χτυπάει το τηλέφωνο! «Κυριάκο μου, είμαστε εντάξει με τα χαρτιά που ζήτησε η εφορία;» «Όλα καλά Δήμητρα, προχωράμε!». Αν και ο λογιστής είναι υπεύθυνος για την τήρηση των οικονομικών αρχείων και για την παροχή συμβουλών σε οικονομικά θέματα, πρέπει να είναι επικοινωνιακός, να ηρεμεί τους πελάτες και να είναι σύννομος και σοβαρός. 

Τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλο που αρκετά πράγματα γίνονται ψηφιακά - κάτι που μας διευκολύνει, δεν λείπουν τα μπερδέματα, συνήθως γραφειοκρατικά. Φτιάχνω έναν καφέ γιατί η μέρα προβλέπεται μεγάλη. Είναι η εποχή των φορολογικών δηλώσεων και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Είναι σαν να λύνουμε καθημερινά πολλά παζλ στο γραφείο. Ακίνητα, μισθοί, μερίσματα, ενοίκια, κληρονομιές, τεκμήρια και φορολογίες, Ε1 και Ε9. Αφήστε που υπάρχουν και μέρες που πρέπει να διαβάσουμε και να εφαρμόσουμε μια νέα εγκύκλιο από το υπουργείο, κάτι που απαιτεί χρόνο.  

Οι λογιστές έχουμε μεγάλη κλίση στα μαθηματικά, προσοχή στη λεπτομέρεια, αναλυτικές δεξιότητες και την ικανότητα να επικοινωνούμε σύνθετες οικονομικές πληροφορίες με σαφήνεια και συντομία, καθώς συνεργαζόμαστε με ένα ευρύ φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, μικρών επιχειρήσεων κι εταιρειών. Όπως είναι λογικό, όλοι θέλουν τη βοήθειά μας ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα οικονομικά τους και να εκμεταλλευτούν τυχόν διαθέσιμες φορολογικές εκπτώσεις, χρηματοδοτήσεις ή πιστώσεις. 

Το λογιστικό μου γραφείο πρέπει να είναι καλυμμένο σε περίπτωση λάθους. Όπως δεν αφήνω στην τύχη τους πελάτες μου, έτσι προσέχω και τη δική μου δουλειά και επιλέγω να ασφαλιστώ για αστική ευθύνη στη Μινέττα Ασφαλιστική με την οποία συνεργάζομαι άψογα, χρόνια τώρα.