Μάριος ο υδραυλικός

06/06/2023Μάριος ο υδραυλικός

Αν θέλαμε ένα τυπικό ορισμό, οι υδραυλικοί είναι τεχνίτες που ειδικεύονται στην εγκατάσταση, επισκευή και συντήρηση υδραυλικών συστημάτων. Είμαι ο Μάριος και εργάζομαι ως υδραυλικός για πάνω από μια 20ετία. 

Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις αποτελούν βασικό μέρος της σύγχρονης ζωής, παρέχοντας πρόσβαση σε καθαρό νερό, αποτελεσματική αποχέτευση και άνετη θέρμανση και ψύξη. 

Η δουλειά μου είναι να κρατάω υδραυλικά συστήματα σε σωστή και αποτελεσματική λειτουργία. Ορισμένοι συνάδελφοι υδραυλικοί επικεντρώνονται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις των σπιτιών και διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες. Άλλοι ειδικεύονται στις εμπορικές υδραυλικές εγκαταστάσεις ή και σε εγκαταστάσεις εργοστασίων που οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Σίγουρα πιο δύσκολες, αλλά και καλύτερα αμειβόμενες.

Υπάρχουν φορές που θα με καλέσουν Σαββατοκύριακο, αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί, σε γιορτές και αργίες. Έχω πάντα το κινητό φορτισμένο και μια τσάντα με εργαλεία στο αυτοκίνητο, για να ανταπεξέλθω σε οποιαδήποτε κλήση μπορώ να βοηθήσω. Άνθρωποι είμαστε, ίσως προτείνω και κάποιον καλό συνάδελφο αν εγώ δεν μπορώ.

Τα υδραυλικά τα μαθαίνεις εμπειρικά. Υπάρχουν αρκετές σχολές, αλλά είναι πολύ χρήσιμο να «τριφτείς» με το αντικείμενο, να μάθεις τα μυστικά του, συνήθως στο πλευρό κάποιου παλιού μάστορα. Βέβαια, πλέον και σε εμάς έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Άλλα υλικά, σύγχρονα, πιο καθαρές εργασίες. Παράλληλα, πρέπει να μπορείς να ανταλλάξεις μια κουβέντα, να εξηγήσεις στον πελάτη και την πιο απλή ή την πιο σύνθετη βλάβη ή παρέμβαση. Εννοείται ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για απρόοπτα: π.χ. αν συμβεί κάποια ζημιά την ώρα που εργαζόμαστε, να μπορούμε να την καλύψουμε.

Πρέπει να καταλαβαίνεις κάποια οικοδομικά και αρχιτεκτονικά σχέδια, να είσαι σε θέση να εντοπίζεις γρήγορα την αιτία ενός προβλήματος και να έχεις ένα πλάνο δράσης για την επίλυσή του. Φυσικά, να υπολογίζεις σωστά και γρήγορα και να επιλέγεις τα κατάλληλα υλικά. Μια πρόχειρη εργασία θα σε οδηγήσει μαθηματικά στην «έξοδο». Οι πελάτες συγκρίνουν και ξέρουν αρκετά πράγματα, ενώ ζητούν και κόσμια συμπεριφορά. Ε! Κάποιες φορές ζητάνε και καμιά έκπτωση…

Τέλος, να σας πω ότι πολλοί συνάδελφοι, όπως και εγώ, χρησιμοποιούμε την καλή πλευρά του internet ώστε να ενημερωνόμαστε, ενώ χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες  βάζουμε και εμείς «ένα χεράκι» ώστε να μην σπαταλιέται το πολύτιμο νερό μας.  

Και επειδή πρέπει να είμαι καλυμμένος σε περίπτωση λάθους ή ατυχήματος, δεν αφήνω στην τύχη την τύχη μου και επιλέγω να ασφαλιστώ για την αστική επαγγελματική μου ευθύνη στη Μινέττα Ασφαλιστική με την οποία συνεργάζομαι άψογα, χρόνια τώρα.