Μάκης ο Ψυκτικός

06/07/2023Μάκης ο Ψυκτικός
Είναι αυτή εποχή του χρόνου που έχουμε μεγάλη ζήτηση. Άρχισαν να «πιάνουν οι ζέστες». Τα air-condition θα έχουν την τιμητική τους και αυτό το καλοκαίρι. Το φρέον τους να συμπληρωθεί, να καθαριστούν οι μονάδες, να φρεσκαριστούν και αυτά.. 

Βέβαια στον κλάδο μας υπάρχει εξειδίκευση και δεν ασχολούνται όλοι οι συνάδελφοι με τα κλιματιστικά, αλλά κάποιοι δουλεύουν με μικρά ή μεγάλα ψυκτικά μηχανήματα και σε συγκεκριμένους τύπους μηχανημάτων, συσκευών ή εγκαταστάσεων. Συνήθως οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναλαμβάνουν κάθε είδους εγκατάσταση ή επισκευή σε σπίτια, επιχειρήσεις, καταστήματα, πλοία, φορτηγά, κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, εργοστάσια και αλλού.

Τυπικά, στο επάγγελμά μας ασχολούμαστε με την τοποθέτηση, συντήρηση και επισκευή οικιακών ή επαγγελματικών ψυγείων, συστημάτων ψύξης και κλιματισμού. Αν και γνωρίζουμε πλέον και εμπειρικά κάποια πράγματα, οφείλουμε να μελετάμε manuals, σχέδια, προδιαγραφές και τις σχετικές οδηγίες των μηχανημάτων πριν κάνoυμε μια εγκατάσταση.

Έχει τύχει να με καλέσουν για να τοποθετήσω ή να επισκευάσω ψυγεία, κλιματιστικά, παγομηχανές, ενώ κάποιες φορές το όλο ζήτημα έχει να κάνει με μια απλή ρύθμιση.

Συνήθως έχω μαζί μου πολλά από τα εξαρτήματα ενός υδραυλικού και ενός ηλεκτρολόγου αλλά απαραίτητα για μένα είναι το μανόμετρο, οι φιάλες με φρέον, κάποιοι χαλκοσωλήνες, η αντλία κένωσης αέρα και κάποια ειδικά ψυκτικά υγρά.

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα που πρέπει να χειριστείς εργαλεία, έτσι και σε εμάς τους ψυκτικούς απαιτείται επιδεξιότητα, προσοχή στις κινήσεις ώστε να μην κάνεις κάποια ζημιά στο μηχάνημα, μια κάποια αντοχή και καλή γνώση βασικών κανόνων της φυσικής, καθώς έχεις να κάνεις με υγρά και πιέσεις.

Αυτό που κάνω, επίσης, είναι να ενημερώνομαι για τα νέα συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και για τις νέες εξελίξεις στον κλάδο μας. Νομίζω ότι το επάγγελμά μας έχει προοπτικές αλλά θέλει να μαζέψεις εμπειρία και να βγάλεις μια σχετική σχολή ώστε να έχεις και τη θεωρητική γνώση.

Για μένα εξίσου σημαντική είναι και η σχέση με τους πελάτες μου. Θα σε βάλουν στο σπίτι τους, θα καταλάβεις αρκετά πράγματα για τον τρόπο ζωής τους από το ψυγείο ή το κλιματιστικό τους. Χρειάζεται να γίνεις και λίγο «ψυχολόγος», ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους που χαίρονται να έχουν μια παρέα, έστω και αν αυτή είναι ο ψυκτικός. 

Πρέπει να εξομολογηθώ ότι με «ανεβάζει» σαν επαγγελματία και σαν άνθρωπο να μου λένε στο τηλέφωνο «Μάκη, μου έδωσε το τηλέφωνο σου η τάδε κυρία, ο τάδε κύριος». Είναι αυτή η αναγνώριση ότι κάνεις τη δουλειά σου σωστά και με ασφάλεια για εσένα, τον πελάτη σου αλλά και για τα μηχανήματα κι ότι σέβεσαι και επιβεβαιώνεις την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τους.