Γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας

19/07/2023Γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας
Αυτή η μικρή μα τόσο «μεγάλη» και υπέροχη χώρα έχει τα δικά της γεωγραφικά σημεία και μερικές ξεχωριστές  γεωγραφικές παραμέτρους, όπως όλες οι χώρες του κόσμου φυσικά. 

Να μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία: 

1. Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά. Υψηλότερο βουνό, το ξέρουμε, είναι ο Όλυμπος στα 2917μ. Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη με έκταση 95,8 τ.χλμ. ενώ ο Αλιάκμονας με 297 χλμ. μήκος είναι ο μακρύτερος ποταμός αναφορικά με το μήκος σε ελληνικό έδαφος. Ο Έβρος, ο Νέστος, ο Στρυμόνας πηγάζουν από τη Βουλγαρία, ο Αξιός από τη Βόρεια Μακεδονία ενώ ο Αώος ξεκινάει μεν από την Ελλάδα αλλά εκβάλει στην Αδριατική εντός του αλβανικού εδάφους.

2. Η Εύβοια και η Λευκάδα ενώ είναι νησιά, μπορεί κανείς να φτάσει σε αυτά οδικώς. Στην  Εύβοια μπορούμε να περάσουμε από την παλιά γέφυρα του Ευρίπου που η ιστορία της χάνεται στον 5ο αιώνα π.Χ. αλλά και από την καινούργια καλωδιωτή γέφυρα. Παρομοίως στη Λευκάδα περνάει κανείς από την πλωτή γέφυρα της Αγίας Μαύρας. Το όμορφο νησί του Ιονίου ενωνόταν από τους ρωμαϊκούς χρόνους με την ηπειρωτική Ελλάδα με λίθινη γέφυρα.

3. Η Κρήτη είναι τόσο μεγάλη (8.303 τ.χλμ.)  που «χωράει» την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Χίο και την Κεφαλονιά... αν και περισσεύει λίγο.

4. Η μεγαλύτερη απόσταση που μπορεί να κάνει κανείς οδικώς στην Ελλάδα από πόλη σε πόλη είναι περίπου 1300 χλμ. Αυτό θα συμβεί αν ξεκινήσετε από τη Νεάπολη Βοϊών στη Λακωνία για να φτάσετε στο Ορμένιο στον Έβρο. Ειναι βασικό να μην ξεχάσετε τίποτα πίσω!

5. Αν χαζέψετε λίγο τις συντεταγμένες, το Ηράκλειο της Κρήτης είναι πιο νότια από την Τύνιδα στην Τυνησία, ενώ το πανέμορφο Καστελόριζο είναι πιο ανατολικά από την Κωνσταντινούπολη, ενώ είναι πιο κοντά στη Λευκωσία παρά στην Αθήνα σε νοητή ευθεία.

6. Όλες οι γωνιές της χώρας μας έχουν την ίδια συγκεκριμένη ώρα (π.χ. αν είναι 14:00 στην Αθήνα, είναι 14:00 και στην Ρόδο και στην Κέρκυρα). Σωστά; Ναι! Ελάτε, όμως, που ο ήλιος δεν κοιτάει τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά. Στις 18 Ιουλίου, για παράδειγμα, ο ήλιος ανατέλει στη Ροδο στις 6:03 και δύει στις 20:24. Στην Αθήνα ανατέλει στις 6:17 και δύει στις 20:46. Τέλος στην Κέρκυρα ο ήλιος ανατέλει στις 6:27 και δύει στις 21:05.

7. Τέλος, αν συγκρίναμε την υπέροχη χώρα μας με μια πολιτεία των ΗΠΑ, η Φλόριντα θα μας ταίριαζε γάντι σε έκταση, απλά η «ηλιόλουστη πολιτεία» έχει σχεδόν το διπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα.

Καλά και προσεκτικά ταξίδια να έχετε με τα οχήματά σας. Ζώνες ή κράνος, αλκοόλ κάτω από τα όρια και με αυτό το άρθρο σαν αφορμή, ανακαλύψτε τις ομορφιές της Ελλάδας με ασφάλεια!