5 Διαδρομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα

02/08/20235 Διαδρομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα
Αν το καλοκαίρι παραμείνετε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έχετε διάθεση για εξερεύνηση με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή (γιατί όχι και με το ποδήλατο αν είναι το hobby σας), σας προτείνουμε 5 διαδρομές ξεχωριστής ομορφιάς. Άλλες κυκλικές, άλλες ως απλή διάσχιση, σίγουρα όμως πανέμορφες. 

1. Γύρος Λίμνης Πλαστήρα
Το οροπέδιο της Νεβρόπολης μετατράπηκε το 1959 σε λίμνη μετά την κατασκευή του φράγματος Ταυρωπού. Ο γύρος της λίμνης είναι περίπου 60 χιλιόμετρα και μπορείτε να επισκεφθείτε τις πλαζ Πεζούλα και Λαμπερού, ενώ στα μικρά χωριά πέριξ της λίμνης θα βρείτε ωραία εστιατόρια και καφέ. Κοντά στη λίμνη μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ποδήλατο και κωπηλασία, αλλά και άλλες ήπιες αθλητικές δραστηριότητες. Το φράγμα από μόνο του αποτελεί αξιοθέατο. Ο Μεσενικόλας, ο Μπελοκομίτης, το Νεοχώρι, το Λαμπερό και η Νεβρόπολη είναι μερικά από τα χωριά. Η πρόσβαση είναι πιο εύκολη κυρίως από την Καρδίτσα. 

2. Λίμνη Τριχωνίδα
Παραμένουμε στις λίμνες! Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη και καλύπτει μια έκταση περίπου σαν την Κύθνο. Ο γύρος της είναι μια διαδρομή περίπου 70 χιλιομέτρων και αξίζει να επισκεφθείτε το Παναιτώλιο, το Θερμό, αλλά και το Δάσος Φράξου ή την πλαζ Σιταραλώνων. Ξεχωριστή η κατηφορική διαδρομή των 12 χιλιομέτρων από το Θερμό μέχρι τη Βαρειά. Περιμετρικά της λίμνης θα βρείτε πολλές ταβέρνες όπου μπορεί να βρείτε ψαράκι από τη λίμνη, αλλά και αρκετά καφέ. Η πρόσβαση είναι πιο εύκολη από την Ιονία οδό και πιο... οδηγική και μέσα στη φύση από τη Γέφυρα Μπανιά. 

3. Καρδαμύλη-Ακρωτήριο Ταίναρο
Η πιο μεγάλη διαδρομή σε χιλιόμετρα (υπολογίστε περίπου 83 μόνο για το ένα σκέλος της διαδρομής) είναι αυτή από την Καρδαμύλη μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο. Φυσικά μπορείτε να την «σπάσετε», καθώς έχει τόσα όμορφα σημεία που μπορεί να κάνετε δύο ημέρες βόλτα. Και για μπόνους, στον φάρο του ακρωτηρίου, μπορείτε να φτάσετε μόνο με τα πόδια από μονοπάτι 2 χιλιομέτρων όπου καλό είναι να φοράτε παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία. Νωρίτερα, όμως, πέρα από την πανέμορφη Καρδαμύλη, μπορείτε να κάνετε στάσεις στο Οίτυλο, στο σπήλαιο Διρού, στον Γερολιμένα, στο Λιμένι και στη Στούπα, αλλά και σε πολλούς μικρούς, κρυμμένους κόλπους για μπάνιο. 

4. Σπάρτη-Καλαμάτα
Από τις πιο ωραίες διαδρομές στην Ελλάδα! 60 χιλιόμετρα με αρκετές στροφές, στενά περάσματα δίπλα στα φαράγγια του Ταϋγέτου, ανάβαση στα 1350 στην περίφημη Λαγκαδιά και μετά κατέβασμα με όλο το μεσσηνιακό κόλπο μπροστά σας. Ιδανικό αν οδηγείτε μηχανή, κατάφυτη διαδρομή, με αρκετά σημεία για φωτογραφικές στάσεις. 

5. Ζαγοροχώρια
60 μαγικά χιλιόμετρα από το Πάπιγκο μέχρι το Τσεπέλοβο με παράκαμψη στο Μονοδένδρι. Παλιά, πέτρινα γεφύρια, νερά και ατελείωτη βλάστηση. Χειροποίητα χωριά και πλακόστρωτες πλατείες, μέσα στη δροσιά. Οι Ασπράγγελοι, το Βραδέτο, η Βίτσα, το Δίλοφο μας καλούν για βόλτες, καφέδες και πορτοκαλόπιτες. 60 χιλιόμετρα που μπορεί να κρατήσουν μια ολόκληρη μέρα, με πολλές στροφές και αφορμές για στάσεις! 

Τις διαδρομές αυτές θα τις απολαύσετε περισσότερο αν τηρείτε τον ΚΟΚ και αν φοράτε όλοι οι επιβάτες ζώνη αυτοκίνητο ή κράνος στη μηχανή. Κατα τ’άλλα, θα χρειαστείτε καύσιμα ή φορτισμένη μπαταρία και καλή διάθεση!