Συνεργείο ο Στράτος

30/08/2023Συνεργείο ο Στράτος
Συνήθως ανοίγω αρκετά νωρίς, γύρω στις 7 το πρωί και μένω ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Ξεκινάμε με ένα καφέ μαζί με τους υπαλλήλους μου. Να δούμε ποια αυτοκίνητα έχουν σειρά, ποιο επείγει να «φύγει» και ποια ανταλλακτικά μας λείπουν. 

Είτε θα στείλω ένα δικό μου υπάλληλο να πάει στις μάντρες ανταλλακτικών ή στους αντιπρόσωπους, είτε τα παραγγέλνω να γίνουν delivery. Άλλοι παίρνουν delivery πίτσες και σουβλάκια, για εμάς είναι μπουζί, τακάκια, μίζες, σασμάν και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. 

Το συνεργείο μου το έχω από τον πατέρα μου και έχω μάθει πολλά στην θεωρία, αλλά κυρίως μέσω της εμπειρίας μου. Πρόλαβα και άλλες εποχές με τα αυτοκίνητα να φτιάχνονται στο «πόδι» με πατέντες. Έπρεπε ο μηχανικός να είναι «ξύπνιος». Τώρα, η διαδικασία έχει αλλάξει και τα πράγματα έχουν μια σειρά. Δεν έχουμε τη μουτζούρα των παλιών, έχουμε διαγνωστικά εγκεφάλων, σύγχρονα μηχανήματα, ράμπες, ανακυκλώνουμε λάδια και υλικά. «Γίναμε γιατροί» που λέει και ένας συνάδελφος. 

Επίσης, υπάρχουν εξειδικευμένα συνεργεία, για παράδειγμα για τα ηλεκτρικά, τα ηλεκτρονικά μέρη του αυτοκινήτου ή τα air condition. Υπάρχουν πάντα τα φανοποιεία, που κάνουν εντελώς διαφορετική δουλειά και βέβαια όλα τα καταστήματα που δεν είναι ακριβώς συνεργεία, αλλά ασχολούνται με το tuning, την αναβάθμιση των αυτοκινήτων. 

Το επάγγελμά μας θα αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια. Η στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η προσθήκη πολλών ηλεκτρονικών στοιχείων θα φέρει αρκετές αλλαγές που πρέπει να δούμε πως θα προσαρμοστούμε όλοι οι επαγγελματίες σε αυτές.
Σαν επαγγελματίας πρέπει να τηρώ κανόνες ασφαλείας. Θα ήταν το χειρότερό μου να πάθει κάτι κάποιος υπάλληλος ή ένας πελάτης που βρίσκεται μέσα στο συνεργείο. Έχουμε πολλά κινητά μέρη στο χώρο μας, έχουμε αερόκλειδα, ευφλεκτα υγρά, μπαταρίες και πόσα άλλα αντικείμενα που οφείλω να μην γίνουν πηγή κινδύνου. 

Την ίδια ώρα, δέχομαι και κάνω πληρωμές, με το βλέμμα στο τέλος του μήνα που πρέπει να είμαι σωστός στις υποχρεώσεις μου. 

Για τους πελάτες στα συνεργεία τι να πω; Έχουμε και αστεία περιστατικά, όπως το να έρθει αμάξι μόνο και μόνο γιατί έμεινε από βενζίνη ή να νομίζει ο πελάτης, βλέποντας ίδιο μοντέλο με το δικό του αλλά με χτυπήματα, ότι του το τρακάραμε εμείς. Έχουμε, φυσικά, τους βιαστικούς που «το θέλουν σήμερα» και είναι ότι χειρότερο γιατί σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. 

Το συνεργείο έχει και τα ωραία του. Όταν βλέπεις το αμάξι να είναι έτοιμο, να δουλεύει η μηχανή του και να φεύγει από το συνεργείο. Όταν τρώμε μαζί με τα παιδιά, τους υπαλλήλους μου, το μεσημέρι. Όταν μαθαίνεις ότι «ο Στράτος έπρεπε να δουλεύει στη φόρμουλα 1, είναι μηχανικάρα».