Βιβλιοχαρτοπωλείο, το «κατάστημα της γειτονιάς»

14/09/2023Βιβλιοχαρτοπωλείο, το «κατάστημα της γειτονιάς»
Ο Σεπτέμβριος για εμάς τους βιβλιοχαρτοπώλες είναι ο μήνας μας. Ήδη από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε κάνει τις παραγγελίες μας και είμαστε «στις επάλξεις» σχεδόν όλο το μήνα που σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς!  

Το βιβλιοχαρτοπωλείο μας είναι αυτό που λέμε «κατάστημα της γειτονιάς». Βιβλία, γραφική ύλη, χαρτικά, τσάντες. Το μαγαζί μυρίζει χαρτί, γόμα και μολύβι. Νιώθεις την ένταση των γονιών και των παιδιών, ακούμε συζητήσεις για το τέλος των διακοπών αλλά και την προσμονή να δουν τα παιδιά τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές. 

Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, το βιβλιοχαρτοπωλείο είναι ένα τεράστιο… παιχνιδάδικο! Τα θέλουν όλα και επιμένουν. Τσάντες με ηρωίδες και ήρωες, σε όμορφα σχέδια, πολύχρωμες, με ροδάκια ή χωρίς. Μικροαντικείμενα «της μόδας», τετράδια απλά μπλε ή με κάποια τσαχπινιά. Βέβαια, τα πιο μεγάλα παιδιά έρχονται λίγο πιο συνειδητοποιημένα για το τι ανάγκες έχουν. 

Το κατάστημα το έχουμε πολλά χρόνια. Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, εκτός από ένα άνοιγμα που έχουμε κάνει σε online αγορές που οι πελάτες έρχονται και παίρνουν έτοιμα και συσκευασμένα ό,τι έχουν παραγγείλει. 

Προσπαθούμε να έχουμε μια τακτοποιημένη αποθήκη, καθώς δεν γίνεται να βρίσκονται όλα τα προϊόντα μέσα στο κατάστημα. Όπως και να το κάνουμε, αυτό προϋποθέτει κάποια… logistics. Τι υπάρχει, τι έρχεται, τι λείπει! 

Το πιο όμορφο για εμάς, που είμαστε χρόνια στην ίδια δουλειά και στην ίδια γειτονιά, είναι ότι βλέπουμε τα παιδιά να μεγαλώνουν. Να αλλάζουν τα πρόσωπά τους κάθε χρόνο και από νηπιάκια» ή «πρωτάκια» να γίνονται εφηβάκια! Άλλα είναι τακτικοί πελάτες και μέσα στη χρονιά ακόμα και για λίγες φωτοτυπίες, ενώ άλλα τα βλέπουμε μόνο τον Σεπτέμβριο. Αναμφίβολα, όμως, χτίζουμε και εμείς μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. 
 
Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας δεν σας κρύβουμε ότι είναι ωραίο, αν και vintage, να μας ζητάνε ετικέτες και διαφανές αυτοκόλλητο, τη γνωστή μεμβράνη, για να «ντύσουν» τα σχολικά βιβλία. Επίσης, βλέπουμε την προτίμησή τους στα τετράδια, στα σημειωματάρια και στα καλλιτεχνικά υλικά παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά είναι εξασκημένα στα ψηφιακά μέσα. 

Την υπόλοιπη χρονιά προσπαθούμε να διοργανώνουμε μικρές εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με συγγραφείς. Είναι μια όμορφη διαδικασία που φέρνει κοντά τους βιβλιόφιλους. Τόσο εγώ η Μαρία, όσο και ο σύζυγός μου προσπαθούμε, με πολλή αγάπη για το αντικείμενο, να είμαστε ταυτόχρονα επαγγελματίες αλλά και να εκφράζουμε όλη μας την αγάπη τόσο για το βιβλίο, όσο και για την παροχή των απαραίτητων ή και λιγότερο απαραίτητων, υλικών για τα παιδιά που επιστρέφουν στα σχολεία. Καλή σχολική χρονιά να έχουν!