Πώς σχετίζονται τα ελαστικά των οχημάτων με τον βυθό της θάλασσας;

Αλλάξαμε ελαστικά και αναμφίβολα αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Τα τέσσερα παλιά μας ελαστικά βρίσκονται στοιβαγμένα και ελαφρώς παραπεταμένα πια, παρέα με άλλα. Βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο και ακούμε τα «φρέσκα» μας ελαστικά να  τρίζουν καθότι καινούργια. Για την ιστορία, κάθε λάστιχο που αφήσαμε πίσω έχει χάσει περίπου ένα κιλό από το υλικό του κατά τη διάρκεια ζωής του!

Τόση είναι κατά μέσο όρο η ποσότητα που «χάνεται» από κάθε ελαστικό, εξαιτίας της τριβής στην άσφαλτο, όσο δηλαδή το χρησιμοποιούμε στο δρόμο, εννοείται στο πλαίσιο μιας καλής ή ικανοποιητικής λειτουργίας.

Οι επιστήμονες έχουν κάνει αυτόν τον υπολογισμό τα τελευταία 15 χρόνια που ασχολούνται πιο σοβαρά με τον αντίκτυπο των ελαστικών στη μόλυνση του περβάλλοντος. Πέρα, όμως, από τα μικροπλαστικά που εκλύονται,  συχνότατα τα ελαστικά καταλήγουν πεταμένα αυτούσια στο περιβάλλον, όπου προκαλούν μόλυνση καθώς τα υλικά τους αποσυντίθενται.

Βέβαια, η ανακύκλωση ελαστικών ειδικά στην ΕΕ, έχει προχωρήσει από το 25% το 1994, στο 95% τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εταιρείες ελαστικών παγκοσμίως, κάνουν προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν υλικά φιλικά στο περιβάλλον, βιοδιασπώμενα και συνθήκες παραγωγής με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα καθώς δίνουν έμφαση σε όσο το δυνατόν λιγότερη σπατάλη ενέργειας.

Παράλληλα, η άσφαλτος καλής ποιότητας και η καλή συντήρηση των ελαστικών από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε μακροσκοπική κλίμακα μειώνει τη φθορά και την απόρριψη των ελαστικών ως «σκουπιδιών».

Δυστυχώς και στη χώρα μας, συνεχίζει να «εφαρμόζεται» η κακή συνήθεια της απόρριψης διαφόρων υλικών που πλέον δεν χρησιμοποιούνται, με τρόπους που μολύνουν το περιβάλλον πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Η θάλασσα, δυστυχώς, πολύ συχνά «κράταει στα βάθη της» αυτές τις πράξεις ασέβειας προς το περιβάλλον, με τις ομάδες δυτών που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, να βγάζουν από το βυθό τόνους σκουπιδιών που εκπλήσσουν δυσάρεστα.

Για να γίνει κατανοητή η ζημιά στο περιβάλλον, ας αναλογιστούμε πως χρειάζονται 50 με 80 χρόνια για να αποσυντεθεί ένα ελαστικό, ενώ υπολογίζεται ότι σε 100 γραμμάρια μικροπλαστικών τα 10 προέρχονται από ελαστικά.

Είναι γνωστό ότι τα μικροπλαστικά περνάνε στην τροφική αλυσίδα με επιπτώσεις σε όλα τα είδη.

Οι υπέροχες θάλασσες της χώρας μας δεν μπορούν να «φωνάξουν» για τη ζημιά που γίνεται. Για το λόγο αυτό κάποιοι άνθρωποι, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι αναλαμβάνουν δράση.

Η «Clean Ocean – Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!» είναι μια πρωτοβουλία της Xterra Greece – Trimore Sport Events, με την στήριξη της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής και θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Οκτωβρίου, στο βυθό παραπλεύρως της Υδρούσας, εκεί όπου έχουν εντοπισθεί 21 ελαστικά μεγάλης διάστασης τα οποία πρόκειται να ανασυρθούν από το βυθό.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του 9ου Xterra Open Water Swimming Challenge 2022 του κολυμβητικού αγώνα της Xterra Greece (15-16/10), και περιλαμβάνει τον περίπλου του νησιού.

Back to top