Προετοιμασία και Ψυχραιμία: Οι Καλύτεροι Σύμβουλοι για Ασφάλεια στους Σεισμούς
Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο, θα λέγαμε ότι η χώρα μας έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς. Το «ελληνικό τόξο» και το «ρήγμα της βόρειας Ανατολίας» έχουν δώσει κατά καιρούς δυνατούς σεισμούς, δυστυχώς με πολλά θύματα. Μικρότερα ή μεγαλύτερα ρήγματα υπάρχουν σε όλο το υπέδαφος, νησιωτικό ή ηπειρωτικό και εξαιτίας των διεργασιών της φύσης προκαλούν μικρότερες ή μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις.
Με το πέρασμα του χρόνου και τη γνώση που συσσωρεύουν οι επιστήμονες, τα κτίρια γίνονται πιο ανθεκτικά, ώστε να παρέχουν ασφάλεια και να αντέχουν τις σεισμικές δονήσεις.
Ο σεισμός όμως, απαιτεί από εμάς εγρήγορση και προετοιμασία. Ας δούμε μερικά tips που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τραυματισμούς και θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ασφάλεια για όλους.
Προετοιμαστείτε
Τα ψηλά έπιπλα που φέρουν βάρος, όπως τα ράφια και οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να είναι βιδωμένα στον τοίχο ώστε αν τυχόν πέσουν, να μην μας τραυματίσουν, αλλά ούτε να κλείσουν τις εξόδους.
Αν έχετε υπερυψωμένες δεξαμενές, θερμοσίφωνες και δοχεία ιδιαίτερου βάρους, καλό είναι να τα έχετε με μόνιμη στήριξη σε κάποιο τοίχο.
Όλα τα βαριά αντικείμενα θα πρέπει να είναι χαμηλά, αν τυχόν έχετε ράφια, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε να τοποθετείτε αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες. Ο σεισμός δεν κοιτάει την ώρα, αν είναι βράδυ ή αν βλέπετε χαλαροί τηλεόραση!
Τα τραπέζια ή το κρεβάτι αποτελούν ένα μικρό σύμμαχο για την ώρα του σεισμού. Καλό θα είναι να μπορείτε να χωρέσετε από κάτω σε περίπτωση σεισμού.
Αν έχετε μικρά παιδιά, ενημερώστε τα για τους διακόπτες ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, όπως και για τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης όπως το 112, 199, 166, 100 κλπ. Ιδανικά κάντε το σαν παιχνίδι. Πολλές φορές, τα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα από εμάς, καθώς ενημερώνονται και στο σχολείο.
Καλό είναι να έχετε στο σπίτι σε εμφανές σημείο μια-δυο σφυρίχτρες, φακούς, ένα φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Την ώρα του σεισμού μέσα σε κτίριο
Κρατήστε την ψυχραιμία σας με κάθε τρόπο. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο, όπως προαναφέραμε, ένα τραπέζι ή ένα γραφείο. Μείνετε μακριά από ψηλά έπιπλα, αλλά και έπιπλα με γυάλινες επιφάνειες, ακόμα και από τα τζάμια του σπιτιού.
Για κανένα λόγο μην βγείτε στο μπαλκόνι και κάντε υπομονή να τελειώσει η σεισμική δραστηριότητα, όσο και αν διαρκεί. Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το κτίριο.
Ακόμα και μετά το πέρας του σεισμού, μην τρέξετε προς τις εξόδους, ειδικά αν υπάρχει πλήθος, ενώ για κανένα λόγο μην μπείτε στο ασανσέρ.
Η ψυχραιμία και πάλι είναι ο καλύτερος σύμβουλος για να απομακρυνθείτε με ασφάλεια.
Την ώρα του σεισμού σε ανοιχτό χώρο
Αν νιώσετε ότι συμβαίνει μια ισχυρή δόνηση, απομακρυνθείτε από τα κτίρια με μεγάλη προσοχή. Καλύψτε το κεφάλι σας με ό,τι αντικείμενο έχετε και οδηγηθείτε προς ελεύθερους, ανοιχτούς χώρους.
Αποφύγετε οποιοδήποτε καλώδιο που μπορεί να έχει πέσει στο δρόμο.
Αν κρατήσετε την ψυχραιμία σας, μπορείτε να παροτρύνετε και τους άλλους σε αυτές τις κινήσεις.
Την ώρα του σεισμού μέσα στο αυτοκίνητο
Μετά το σεισμό, πολλοί άνθρωποι λένε ότι «ο δρόμος χόρευε». Περιμένετε να σταματήσει και αν μπορείτε σταματήστε δεξιά, ώστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία και για να μην οδηγήσετε υπό πίεση.
Καλό θα είναι να περιμένετε σε ανοιχτό χώρο, μέχρι να δείτε ότι η κυκλοφορία διεξάγεται με ασφάλεια. Καλό θα ήταν να αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις αμέσως μετά το σεισμό.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα διευκολύνουμε εμάς, τους συνανθρώπους μας αλλά και τις αρμόδιες αρχές, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο και να επανέλθουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στις δραστηριότητές μας. Αν μάλιστα έχουμε φροντίσει να θωρακίσουμε την περιουσία μας με ένα ασφαλιστήριο το οποίο περιλαμβάνει καλύψεις και για τον σεισμό η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς είναι ακόμα πιο ανώδυνη ακόμα και αν προκύψει ζημιά.