Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία
«Την υγειά μας να έχουμε», «Στην υγεία μας». Αυτά ευχόμαστε μεταξύ φίλων, στο τραπέζι, στη γιορτή. Αλλά και ο Ιπποκράτης, για την υγεία, έλεγε «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν».
Προσέχουμε, όμως, πραγματικά ή θεωρούμε άφθαρτο τον εαυτό μας; Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αυξημένο τον παράγοντα του άγχους, έχει έντονες διαφοροποιήσεις στη διατροφή σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν, έχει την παχυσαρκία, το κάπνισμα, αλλά και παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και η διαβίωση σε πόλεις χωρίς καλές συνθήκες διαβίωσης.
Η σωματική άσκηση έχει κερδίσει πόντους, από το απλό περπάτημα, την πιο ήπια από όλες, μέχρι την πιο σοβαρή ενασχόληση με κάποιο σπορ. Και μόνο να βάλετε ένα στόχο, ας πούμε για έναν αγώνα 5 χιλιομέτρων, θα δείτε ότι το κίνητρο θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε καλές συνήθειες.
Στο ζήτημα της διατροφής είναι καλό να βάζουμε φαντασία και χρώμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά ενυδατώνουν και βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι σωστές δόσεις από όλες τις τροφές και η αποφυγή έτοιμων γευμάτων με πολλά λιπαρά είναι επίσης κομβικής σημασίας για την καλή λειτουργία όλου του σώματος. Οι γιατροί ονομάζουν τον καλό, προσεκτικό τρόπο ζωής ως πρωτογενή πρόληψη και είναι αλήθεια ότι το μέτρο ποτέ δεν έβλαψε.
Η δευτερογενής πρόληψη σχετίζεται με την έγκαιρη ιατρική διάγνωση και την πιθανή αντιμετώπιση των όποιων ευρημάτων. Η πρόσβαση σε τεχνολογίες που λίγα χρόνια πριν ήταν στη σφαίρα της φαντασίας, πλέον μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε «μέσα» μας και να εντοπίσουμε μικρές ή μεγαλύτερες δυσλειτουργίας του σώματός μας.
Οι προληπτικές εξετάσεις, το check up, δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά ένα δώρο στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που μας αγαπάνε.
Όσο μεγαλώνουμε, η πλέον υπεύθυνη στάση απέναντι στο δώρο της ζωής είναι να το διαφυλάξουμε. Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ενώ σημαίνοντα ρόλο παίζει το εργασιακό περιβάλλον.
Παράλληλα, θα πρέπει να πραγματοποιούμε ένα check up και στα μικρά παιδιά, καθώς έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια μικρή διαφοροποίηση και να βοηθήσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους. Σκεφτείτε ότι ο διάσημος ποδοσφαιριστής Lionel Messi είχε πρόβλημα με την αυξητική ορμόνη, κάτι που εντοπίστηκε σε μια εξέταση όταν ήταν 10 ετών!
Ας δούμε, όμως, κάποιες εξετάσεις που ευνοούν την πρόληψη των προβλημάτων υγείας. Η πιο εύκολη εξέταση είναι μια «γενική αίματος», μια πρώτη ματιά που ίσως ανιχνεύσει κάποιο πρόβλημα. Ακολουθούν οι βιοχημικές εξετάσεις που βοηθούν να δούμε διαφορετικούς δείκτες. Γιατί, άλλωστε, να μην προλάβουμε μια αυξημένη χοληστερίνη ή ένα ανεβασμένο ζάχαρο;
Μια προγραμματισμένη εξέταση σε καρδιολόγο, μια φορά το χρόνο, είναι εκ των ων ουκ άνευ για άνδρες και γυναίκες, καθώς τα καρδιολογικά προβλήματα είναι το Νο1 παγκοσμίως.
Σημαντική είναι και η εξέταση του «ρυθμιστή των ορμονών». Μια εξέταση θυροειδή είναι πάντα χρήσιμη για να προλάβουμε προβλήματα.
Από τις πλέον διαδομένες εξετάσεις που κυριολεκτικά σώζει ζωές είναι το περίφημο τεστ ΠΑΠ, ενώ χάρη σε μαζικές ενημερωτικές καμπάνιες, οι μαστογραφίες έχουν μπει για τα καλά στο πρόγραμμα των γυναικών.
Αντίστοιχα για τους άνδρες, σημαντική θεωρείται η εξέταση του προστάτη, ειδικά μετά τα 40, ενώ μετά τα 50 η μέτρηση οστικής πυκνότητας, για άνδρες και γυναίκες είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προλαμβάνει τα συμπτώματα από πιθανό εκφυλισμό των οστών.
Η χώρα μας έχει προσδόκιμο ζωής κοντά στα 82 έτη. Υπάρχει πάντα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας και σε αυτό σύμμαχός μας είναι το καλό κλίμα της Ελλάδας, η ψυχωφέλιμη πρόσβαση στη θάλασσα και το βουνό, αλλά και ο μεσογειακός τρόπος διατροφής που στο πέρασμα του χρόνου, ίσως, ξεχάσαμε την αξία του.
Ας προσέξουμε, λοιπόν, το σώμα και την ψυχή μας, ώστε να απολαμβάνουμε το δώρο της ζωής.