Οδοί της Αθήνας. Ποια ξεχωριστή ιστορία σε περιμένει στη γωνία;

Χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά το αυτοκίνητό μας, το οποίο και έχουμε ασφαλίσει για να κυκλοφορούμε ‘’έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο’’. Θα μεταβούμε με αυτό στην εργασία μας, θα πάμε τα παιδιά στα «αγγλικά» τους, ίσως να κάνουμε μια επίσκεψη σε φίλους.

Οι πόλεις μας γεμάτες δρόμους και ονομασίες. Αλλού ήρωες του 1821, πρωθυπουργοί, ευεργέτες, συγγραφείς, αλλά και λουλούδια ή νησιά της χώρας μας.

Κάποιες οδοί αποτυπώνουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και θα τις βρούμε σε πολλές περιπτώσεις κοντά στις λεγόμενες «προσφυγικές» πολυκατοικίες. Θα βρούμε…οδικές αναφορές στο έπος του 1940, σε μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και σε προσωπικότητες που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για υψηλά ιδανικά.

Επίσης, ανά περιοχή συναντάμε και θεματικές. Στην Κυψέλη θα βρείτε όλο το Αιγαίο ενώ στο Ψυχικό ένα χαριτωμένο φυτολόγιο. Είναι βέβαιο ότι θα βρείτε σε κάθε Δήμο μια «Κωνσταντινουπόλεως», μια «Ανδρέα Παπανδρέου» ή «Κωνσταντίνου Καραμανλή», αλλά και μια οδό «Καζαντζάκη» και βέβαια «Αναπαύσεως».

 

Ας δούμε ενδεικτικά κάποιες από τις ονομασίες αυτές:

Μάρνη (με bonus την Πλατεία Βάθη). Η οδός Μάρνη τιμά τη μνήμη των ανδρών που χάθηκαν στις δύο μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον ποταμό Μάρνη στη Γαλλία. Και ενώ στα γαλλικά τα ποτάμια είναι θηλυκά, στα ελληνικά θα μπορούσαμε να πούμε «ο Μάρνης». Η συγκεκριμένη οδός συνδέεται με την Πλατεία Βάθης και όχι Βαθη με το επίσημο όνομα της να είναι «Πλατεία Ανεξαρτησίας». Το σημείο εκεί βάθαινε εμφανώς οδηγόντας στην κοίτη του μικρού ποταμού Κυκλοβόρου.

Η οδός Λουίζης Ριανκούρ τιμά τη Γαλλίδα φιλέλληνα (;) η οποία ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα και έζησε μεταξύ των δύο χωρών για πολλά χρόνια. Υποστήριξε θερμά τον Ελευθέριο Βενιζέλο και είχε επιρροή στα «σαλόνια» της εποχής. Πέθανε στην Αθήνα το 1941.

Δύο Σουτσοι και δύο Μποτσαραίοι στην Αθήνα. Ο μεν Δημήτρης Σούτσος ήταν Δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ο Αλέξανδρος ήταν ποιητής και πεζογράφος. Η απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου 2 χιλιόμετρα, σε αντίθεση με τον Τούσια Μπότσαρη, θείο του Μάρκου Μπότσαρη, που απέχουν μόνο 100 μέτρα στην περιοχή του Φιξ. Οπλαρχηγοί και οι δύο με σημαντική συμβολή στον αγώνα για την ανεξαρτησία, αν και ο Τούσιας πέθανε το 1792, ενώ ο Μάρκος το 1823.

Η οδός Ρήγα Γκόλφη μνημονεύει τον  Έλληνα ποιητή, κριτικό και συνεργάτης του περιοδικού «Νουμάς». Ψευδώνυμο του Δημήτρη Δημητριάδη, πλέον κάνει μια υπέροχη γωνία με την οδό Κωστή Παλαμά στο Ψυχικό.

Κοντά στο παλιό αεροδρόμιο αρκετές οδοί παραπέμπουν σε…αμερικάνικο τρόπο προσδιορισμού και ονομασίας. Θα βρούμε, λοιπό, την 25η Οδό, την 31η Οδό και ούτω καθεξής. Προφανώς, μας έμειναν από την εποχή που στην περιοχή λειτουργούσε η αμερικανική βάση.

Ένα μικρό αδιέξοδο στη Νίκαια, η οδός Αρμενίων Προσκόπων τιμά την οργάνωση που άντεξε μέσα από τη φρίκη της γενοκτονίας, τις μετοικήσεις και τη μικρασιατική καταστροφή και προσφέρει έργο ακόμα και σήμερα. Όχι τυχαία, καθώς στη Νίκαια εγκαταστάθηκαν Αρμένιοι μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να γίνει αφορμή ώστε την επόμενη φορά που θα περάσετε από κάποιο δρόμο με «περίεργο» όνομα, να αναζητήστε και να μάθετε την μικρή ιστορία της ονομασίας του!

Back to top